Membrii Consorțiului Universitaria consideră abuzivă legea privind continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare

Membrii Consorțiului Universitaria se declară consternați de aprobarea, în ședința de guvern din 9 iunie 2021, a proiectului de lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, apreciind că este inacceptabil ca „tocmai legiuitorul să încalce legea, prin intervenția sa abuzivă într-un domeniu care aparține  exclusiv factorilor decizionali ai unei universități”.

„Autonomia universitară este garantată prin Constituția României, iar acest drept este de necontestat și nenegociabil. Conform acesteia, și în concordanță deplină cu Legea educației naționale, universitățile își elaborează propriile strategii instituționale și își gestionează autonom și în  interesul universității resursele umane. Noi, cele cinci mari universități membre ale Consorțiului Universitaria, considerăm inacceptabil ca tocmai legiuitorul să încalce legea, prin intervenția sa abuzivă într-un domeniu care aparține exclusiv factorilor decizionali ai unei universități. Nimeni nu are dreptul legal să intervină și să știrbească, prin modificarea legislației, autoritatea și  autonomia universitară” – spun rreprezentanții Consorțiului.

Aceștia atrag atenția că nu vor accepta ca decizia privind resursele umane, implicit procesul didactic și de cercetare din universitate, să fie exercitată din exteriorul  universității, „printr-o lege abuzivă”, al cărei proiect a fost aprobat de guvern, și care prevede ca unic criteriu și argument „o simplă cerere de continuare a activității la împlinirea vârstei legale  de pensionare”.

În opinia reprezentanților Consorțiului Universitaria – prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din București, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București și prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara – este „îngrijorătoare și contraproductivă” această atitudine a decidenților, de imixtiune în asigurarea unui mediu propice stimulării calității și competitivității în mediul academic. Universitățile trebuie să își definească autonom politicile de personal didactic și de cercetare pe baza unor standarde de calitate și criterii nediscriminatorii, aprobate de către Senatul universitar, iar continuarea activității după împlinirea vârstei legale de pensionare se poate realiza numai în aceste condiții – atrag atenția rectorii celor cinci universități.

Membrii Consorțiului Universitaria solicită imperios respectarea legală și reală a autonomiei universitare, „în spiritul promovării calității academice în România și a pregătirii tot mai bune a absolvenților”.

Consorțiul Universitaria este alcătuit din Academia de Studii Economice din București,  Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut