Melanjul disciplinelor: Patru cărți de referință prezentate la Academia Română, Filiala Cluj

Prezentarea a patru cărți semnificative din punct de vedere al contribuției științifice a fost găzduită de sala de conferințe a filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, marți, 13 iunie. Evenimentul a fost organizat sub patronajul Institutului de Istorie George Barițiu” și a reprezentat o ocazie deosebită pentru întâlnirea domeniului IT cu istoria clujeană și filosofia indiană, creând astfel o atmosferă eclectică în care audiența a avut ocazia să exploreze o varietate de teme.

Domnul Ioan Bolovan, directorul Institutului de Istorie George Barițiu”, a moderat manifestarea argumentând în introducere necesitatea interdisciplinarității în secolul al XXI-lea și urgența ieșirii din turnul de fildeș a istoricilor, căci, e nevoie, a spus el, ca specialiștii să fie în comunitate”. Melanjul de teme se datorează celor patru cărți prezentate, le voi aminti în cele ce urmează, încercând să surprind succint punctele importante ale discuției:

Cartea domnului Daniel Metz, Managementul ciclului de viaţă al sistemelor software (Editura Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, 2023) a fost prezentată de către dr. Varga Atilla, care a subliniat importanța apropierii de domeniul IT a tuturor științelor, inclusiv a celor umaniste, căci „digitalizarea nu mai e un moft, ci un modus vivendi”. Cartea este repartizată în șaisprezece capitole și explică funcționalitatea sistemului software, pe care Daniel Metz îl mai numește și sufletul calculatorului”, dar vorbește și despre progresul tehnologic al sistemelor software și impactul lor asupra societății. Daniel Metz, fost CEO al NTT DATA România, este în prezent lector universitar doctor la Universitatea Babeș-Bolyai și cadru didactic asociat la Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu” din Sibiu și membru de onoare al Institutului de Istorie George Barițiu”, Academia Română, Filiala din Cluj-Napoca.

Lansarea cărților Tagore beyond Borders: Essays on His Influence and Cultural Legacy, (volum editat de Mihaela Gligor și Elisabetta Marino, editura Routledge, 2023) și Between Two Worlds: Romania and India. Essays on Expanding Borders through Culture (volum editat de Mihaela Gligor și Lipi Ghosh, editura Cluj University Press, 2023) reprezintă un eveniment de importanță majoră pentru Centrul Clujean pentru studii indiene (Cluj Center for Indian Studies – CCIS), care are ca obiectiv promovarea culturii indiene prin diverse programe de educație, cercetare și publicare. Ambele volume sunt coordonate de Mihaela Gligor, care este și directorul acestui centru, unic în România. Prima carte reunește eseuri despre filosofia lui Rabindranath Tagore, considerat cel mai important scriitor indian din epoca colonială. A doua carte reprezintă o comunicare internațională între două culturi diferite, a României și a Indiei, care simbolizează una pentru alta „spații radicale ale alterității, însă care reușesc să se „îngemăneze cu ajutorul acestui volum, în cuvintele prof. univ. dr. Sergiu Mișcoiu.

Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, a vorbit despre magnitudinea proiectului de traducere a operei lui Jakab Elek (Jakab Elek, Istoria Clujului, Seria I, vol. VI, ediţie critică în limba română de Varga Attila, Editura Şcoala Ardeleană, 2022) după mai mult de un secol de când aceasta a fost scrisă, subliniind importanța muncii temeinice a lui Atilla Varga, editorul și traducătorul acestui volum. Atilla Varga a recunoscut că traducerea din limba maghiară în limba română a scriiturii lui Jakab Elek este o adevărată provocare, declarând ironic că poate scriitorul va fi citit mai mult în limba română, căci în maghiară „pe Jakab Elek toată lumea îl citează, nimeni nu-l citește”.

În deschiderea manifestării a luat cuvântul și președintele Filialei Cluj a Academiei Române, prof. dr. Doru Pamfil, care și-a exprimat entuziasmul privind caracterul inedit și eterogen al evenimentului.

Mara MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut