Mediul de afaceri clujean, afectat de pandemie

Primăria Cluj-Napoca a organizat, marți o nouă dezbatere, de data aceasta pe tema mediului de afaceri. La discuții au participat reprezentanți ai mediului de afaceri, ai UBB Cluj și ai administrației locale.

Călin Hințea, decanul FSPAC Cluj, a atras atenția că în prezent, se discută la nivel internațional de ideea relocării unor afaceri și industrii, în contextul acestei pandemii, astfel că trebuie văzut în ce măsură orașul nostru este proactiv din acest punct de vedere și cum se poate susține bussinesul local pentru a menține vitalitatea orașului.

Proprietarul unui restaurant din centrul Clujului a dorit să știe ce pot face autoritățile locale pentru a oferi sprijin în această ramură, care în prezent se află în dificultate. El a spus că a rămas cu puțini angajați și a dorit să știe cum poate obține ajutor pentru a-și putea plăti anumite cheltuieli.

Alți reprezentanți ai mediului de afaceri au dorit să știe în ce măsură se poate ajunge la o reducere a impozitelor, având în vedere că foarte mulți operatori au fost afectați (mai ales în cazul mallurilor).

„Componenta economică este una dintre cele mai importante dimensiuni pentru că de acolo asigurăm calitatea vieții. Trebuie să păstrăm avantajul competitiv al Clujului în domeniile strategice pe care le are, să sprijinim pe orizontală toate activitățile de bussines care sunt în acest oraș. O lecție învățată în pandemie este să sprijinim economia locală cu toate forțele. Mesajul meu pentru clujeni este susțineți prin orice metode economia locală cu tot ce înseamnă ea produse locale, branduri locale. O altă lecție este legată de investițiile pe care trebuie să le facem în infrastructură și să păstrăm orașul ca un laborator deschis, în privința inovării”, a declarat primarul Emil Boc.

Având în vedere faptul că pandemia COVID-19 a afectat foarte multe domenii de activitate din municipiul nostru și în vederea adoptării unor politici publice eficiente, inclusiv din perspectiva alocărilor financiare de la bugetul local, Primăria municipiului Cluj-Napoca a inițiat recent o serie de dezbateri publice cu privire la variate domenii de impact pentru viitor. Dezbaterile se concentrează, în principiu, dar fără a se limita doar la acestea, pe mai multe teme și probleme: cum a fost afectat domeniul respectiv de pandemia Coronavirus; care sunt soluțiile în domeniul respectiv după pandemia Coronavirus si care sunt modalitățile și politicile publice prin care Primăria și Consiliul local pot ajuta domeniul respectiv.

Până acum municipalitatea a organizat dezbateri în domeniul culturii, sănătății și sportului. Următoarea dezbatere va avea ca temă starea socială a municipiului Cluj-Napoca, provocări și soluții și va avea loc marți, 23 iunie 2020, de la ora 12:00.

Municipalitatea clujeană a anunțat că, în lunile următoare are în vedere continuarea dezbaterilor publice pe teme legate de învățământ, culte, transport, mediu și alte teme de interes public. Cei care doresc să participe la aceste dezbateri pot să o facă potrivit procedurii de dezbatere publică în vederea elaborării și adoptării actelor administrative cu caracter normativ.

Anca M. Colibașanu

Articole din aceeasi categorie