Medicii, și la stat și la privat – pro sau contra?

Despre o lege care să le interzică medicilor de la stat să practice și la privat, și invers, s-a tot discutat, însă nimeni nu se grăbește să tranșeze lucrurile. Pe subiectul dublei practici în sistemul medical, parlamentarii au păreri împărțite. Unii susțin că interzicerea totală a practicării activității în ambele medii, e totuși, prea mult, iar alții că nu avem un sistem medical de stat care să ne permită luarea unei asemenea decizii. Oricum, atrag atenția unii dintre ei, trebuie găsite soluții astfel încât pacienții să nu mai fie plimbați de colo-colo.

Deputatul social democrat clujean Patriciu Achimaș Cadariu crede că o discuție pe tema unei legi care să interzică medicilor de la stat de a practica în sistemul privat și invers e foarte importantă, însă a avertizat că trebuie foarte bine analizat un astfel de demers legislativ pentru a nu face rău pe termen scurt deoarece ar putea provoca migrarea celor stat la privat. Medicul clujean susține că varianta de a muta pacienți de la stat la privat este una în care nu câștigă nimeni, însă spune că în cazul în care s-ar separa lucrurile e posibil să apare unele probleme.

Reputatul medic clujean susține că unul dintre riscurile unei legi care să interzică dubla practică ar fi ca medicii buni să se mute la privat, avertizând că din cauză că banii urmează pacientul, e posibil ca spitalele de stat să nu mai aibă activitate.

„Ce amenințări ar putea exista dacă separăm total lucrurile? În primul rând personalul s-ar putea îndrepta spre zona în care se câștigă cel mai bine, iar dacă va fi cea privată o să sacrificăm pacienții cu patologii complexe și complicate, care sunt dificil de manageriat din punct de vedere financiar în zona privată, dar și formarea viitorilor specialiști”, a spus parlamentarul. Medicul susține că o discuție pe tema interzicerii dublei practici în sistemul medical trebuie să țină cont de resursa umană și de infrastructura existentă. „În privința resursei umane, aceasta trebuie să fie pregătită, mai exact pe partea de rezidențiat și apoi specializarea. Apoi trebuie avută în vedere educația medicală continuă, care, uneori, durează toată viața”, a menționat deputatul.

Patriciu Achimaș Cadariu crede că părțile bune la un astfel demers ar fi că se „separă apa de ulei”.

„Ar fi foarte corect așa dacă am avea resursă medicală de foarte bună calitate și nelimitată, care să poată prelua orice. Or, acest „orice” este greu de definit. Vă dau exemplul din zona mea de activitate unde sunt cazuri extrem de complexe care necesită echipe multidisciplinare și care în final costă foarte mult, atât intervenția cât și urmărirea post operatorie. Acest lucru în zona privată este foarte complicat de făcut. În același timp, acestea sunt subiecte și cazuri pe care învață viitori specialiști sau supraspecialiști în unele domenii. Dacă aceste cazuri se mută în zona privată exclusiv, duce la afectarea zonei de pregătire, de educație și formare”, a punctat medicul.

În opinia deputatului clujean o soluție pentru separarea sistemului medical de stat de cel privat ar fi ca situațiile medicale complexe să fie gestionate la clinicile de stat iar cele mai ușoare în sistem privat.

„Vă propun un exemplu pe care l-am văzut la alții și care cred că este perfect aplicabil și la noi, mai ales în condițiile date. Este vorba de separarea sistemului medical de stat de cel privat în următoarea manieră. La stat să rămână chestiunile complexe și cele care intră sub incidența programului de pregătire a viitorilor specialiști. Lucrurile mari, complicate să se facă în centrele terțiare care pregătesc specialiști. Acestea vor fi locuri în care se va face medicină de înaltă performanță, educație și cercetare. În aceste condiții veniturile personalului vor fi limitate, însă cei din universități au posibilitatea de a-și construi un CV și de a urma o specializare. Problemele minore, intervențiile mai mici să se facă după amiază în spații private, degrevând astfel clinicile mari de stat de triaj și de consultații mărunte care ocupă mult spațiu. În acest mod, în spitalele mari resursele vor fi mai bine conservate pentru a putea deservi chestiunile complexe.

Completând munca în privat de după amiază, sigur că venitul crește. Dar acest lucru este opțional”, a spus Patriciu Achimaș Cadariu, precizând că un astfel de model este pretabil la actualul sistem de finanțare. „Dacă schimbăm modelul de finanțare și apar asigurări private, vom discuta de un alt sistem cu alte posibilități, unul apropiat de sistemul german. Dar pentru actualul sistem eu cred că varianta pe care am prezentat-o este una de echilibru și care va putea conserva toate resursele”, a subliniat parlamentarul.

Deputatul USR de Cluj, Oana Murariu, spune că țara noastră nu este pregătită pentru o asemenea măsură.

„Din punctul meu de vedere, nu avem un sistem medical de stat care să ne permită luarea unei asemenea decizii. Practic, ținând cont de întreaga realitate din România, dacă un medic bun ar fi pus să aleagă între cele două sisteme, ar merge acolo unde se câștigă mai bine, adică în mediul privat. Plecarea medicilor români în alte țări ne confirmă acest lucru. Țara noastră se află deja într-o situație dificilă din cauza lipsei de personal, astfel încât o măsură restrictivă nu ar face decât să îngreuneze accesul pacienților la servicii sanitare de calitate, servicii la care au dreptul în baza taxelor plătite către stat”, a subliniat deputatul USR de Cluj, Oana Murariu.

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei crede că apele trebuie despărțite cumva pentru a stopa situațiile nefirești.

„Nu ştiu dacă interdicția totală ar fi soluția, dar e clar că apele trebuie despărțite cumva pentru a stopa situațiile nefireşti în care pacienții sunt plimbați între spitalul de stat şi clinica sau cabinetul privat astfel încât medicul să-şi maximizeze profitul. La fel fenomenul mogulilor medicali care ajung să controleze total accesul într-o anumită specialitate.

Soluțiile trebuie să vină de la specialiști. Poate una ar fi ca medicul să poată opta între a fi angajat exclusiv la stat sau a fi liber-profesionist care să poată face contract orar cu orice entitate medicală. Sau ar putea fi stabilite anumite incompatibilități şi o anumită normare a muncii astfel încât nimeni să nu poată cumula funcții care depăşesc o limită rezonabilă de ore de lucru pe zi, etc. Trebuie puse pe masă variante și aleasă cea mai bună”, a declarat senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin spune că pacienții ar fi dezavantajați pentru că ar fi mai puțini medici disponibili dacă s-ar aplica interdicția.

„Nu este corect ca medicii care vor să câștige suplimentar să fie sancționați prin interzicerea desfășurării activității medicale în privat, în timpul liber. De asemenea, pacienții ar fi dezavantajați pentru că ar fi mai puțini medici disponibili dacă s-ar aplica interdicția. Este vorba despre toți pacienții care ar fi afectați, nu doar cei cu venituri peste medie, pentru că, în prezent, multe din serviciile medicale din privat sunt decontate parțial sau integral de către stat”, a afirmat deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin.

Senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila, crede că oportună ar fi mai degrabă o modificare legislativă în ce privește reglementarea concurenței neloiale. “Cred că oportună ar fi o modificare legislativă care să reglementeze concurența neloială, din partea unora, dar nu aș da interdicții, pentru că e dreptul lor, al medicilor, să lucreze și într-o parte și în alta, însă unii abuzează și plimbă pacienții. De asemenea, cred că e necesară o regândire a sistemului informatic sanitar”, a declarat senatorul Laszlo Attila.

Deputatul USR, Emanuel Ungureanu susține că o lege prin care să se interzică dubla practică în sistemul medical este necesară. Parlamentarul crede însă că nu se va putea adopta un astfel de act normativ deoarece Curtea Constituțională ar putea să constate neconstituționalitatea pe motiv că nu se poate îngrădi dreptul la muncă. „Am impresia că se va invoca faptul că nu poți să interzici dreptul la muncă. Ce ar trebui să se facă este un proiect de lege care să oblige medicul să efectueze cele opt ore de muncă, zilnic. Eu am încercat și în prima legislatură să separ cele două lucruri, privatul de stat, iar Consiliul legislativ mi-a dat răspuns că nu se poate împiedica dreptul la muncă”, a spus Ungureanu. El a precizat că ar fi o posibilitate ca șefii de secții din spitale să nu poată fi și la privat. „Sper ca în februarie să lămurim asta dar și aspectul legat de cele opt ore de muncă”, a punctat Ungureanu.

Deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa, spune că e foarte greu să legiferezi angajări simultane a medicilor la stat și în mediul privat. „În primul rând nu se poate interzice completarea unor norme de la stat cu o fracție în privat. Nu cred că problema principală sunt medicii, deși evident că sunt medici care se află într-un evident conflict de interes atunci când direcționează din stat spre privat, condiționând în mod indirect anumite servicii pe care le prestează la stat.

Mai sunt și problemele cauzate de faptul că anumite spitale private încasează decontarea de la CASS, dar în același timp percep tarife foarte mari pentru serviciul respectiv. Este o formă de devalizare a spitalelor de stat printr-o concurență neloială”, a declarat parlamentarul.

În opinia sa, soluția stă în normarea corectă a timpului în care un medic de o anumită specialitate poate să-l muncească astfel încât să-și poată îndeplini sarcinile în modul cel mai bun. Dar, mai spune Alin Coleșa, acest lucru depinde de salariul pe care statul îl poate asigura unui medic, de tariful cu care un anumit serviciu medical este decontat și de tariful de piață al unui anumit serviciu.

Radacția

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut