Medicii de familie reacționează la declarația lui Florin Cîțu

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) reacționează față de declarația primului ministru Florin Cîțu, referitoare la stimulentele care ar fi fost acordate medicilor de familie pentru a se implica  în campania de vaccinare, declarație pe care o consideră  nedreaptă și susceptibilă a induce în eroare opinia publică.

„Medicii de familie sunt vinovați pentru managementul strategic eronat  al Ministerului Sănătății? Pentru proasta gestionare a fondurilor? În declarația sa, șeful executivului pomenește de niște stimulente care ar fi fost acordate medicilor de familie pentru a se implica  în campania de vaccinare, ca parte a strategiei propuse de Ministerul Sănătății, și vorbește de miliarde de lei cheltuite în acest scop: «La începutul anului ne-a fost prezentată o strategie de la Ministerul Sănătății prin care ofeream stimulente medicilor de  familie pentru a se implica în campania de vaccinare. Am fost de acord, sumele erau foarte mari, de ordinul miliardelor de lei, și  totuși campania nu a dat rezultatele așteptate» (declarația primului ministru, Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern de miercuri,  28 iulie 2021). SNMF întreabă public: unde sunt acești bani cheltuiți? Pentru că sumele enorme menționate anterior nu au ajuns decât în mică  măsura la medicii de familie. Trebuie subliniat din start că nu s-a pus problema unor stimulente de tip «premii», «bonificații»,  «suplimente», ci pur și simplu au fost prevăzute plăți pentru servicii medicale suplimentare față de cele contractate de medicii de  familie. În cadrul campaniei de vaccinare, medicii de familie au fost implicați de la început și în toate activitățile pe care aceasta le-a  presupus: în consilierea și programarea pacienților la vaccinare pe platformă (din 15 ianuarie 2021), în monitorizarea pacienților vaccinați (din 15 ianuarie 2021), în vaccinarea în centrele de vaccinare (din 15 ianuarie 2021), în vaccinarea în cabinete (din 4 mai 2021). Aceste activități s-au desfășurat în baza unor contracte de prestări servicii încheiate cu autoritățile locale sau cu casele  județene de asigurări de sănătate. Nu aceste contracte, ale căror plăți sunt de altfel în mare întârziere la nivel de țară, sunt explicația  marilor pierderi bugetare. Cauzele trebuie căutate în alte părți sau poate sunt cunoscute, dar nu se vrea a fi menționate” – arată SNMF, într-un comunicat remis presei.

Medicii de familie se întreabă dacă nu cumva această afirmație caută justificare pentru întârzierea plăților și îi pregătește pentru stoparea acestora. „Plățile sunt în mare întârziere, sunt cabinete care nu au primit banii pe mai mult de trei luni, nici pentru programare la vaccinare, nici pentru vaccinarea în cabinete. Deconturile pentru pacienții programați la vaccinare sunt de cele mai multe ori greșite, în defavoarea medicilor. Nici măcar plățile pentru personalul medical de la centrele de vaccinare (unde activează inclusiv medici de familie) nu sunt la zi. De  altfel, la capitolul restanțe trebuie amintită și întârzierea semnificativă a plăților pentru campania de vaccinare a copiilor în cadrul  programului național de imunizare” – reclamă SNMF.

Totodată, SNMF amintește că „bulversantele măsuri de asistență a pacienților infectați cu COVID-19 și a contacților acestora”, luate de Ministerul Sănătății, și modul de organizare a campaniei de vaccinare au fost permanent amendate și corectate de medicii de familie, „care cunosc mult mai  bine situația din teren, nevoile pacienților și modul de reactivitate al acestora în fața normelor”. De asemeni, SNMF amintește că a derulat propria campanie de informare și conștientizare și și-a exprimat disponibilitatea pentru parteneriate în comunicare „pe care MS nici nu le-a  băgat în seamă”.

„Amintim populației, dar mai ales decidenților, că pe întreaga perioadă pandemică medicii de familie au fost în prima linie, într-o poziție niciodată recunoscută și apreciată de Ministerul Sănătății și, implicit, de Guvern. Atunci când multe spitale și ambulatorii au fost închise, o parte însemnată a asistenței medicale a fost preluată de cabinetele de medicina familiei. De asemenea, medicii de  familie s-au apărat pe ei și și-au protejat pacienții achiziționând materiale de protecție neapărat necesare din propriile fonduri, cu prețul scăderii semnificative a propriilor venituri. Cu toate acestea, fondurile pentru activitatea de zi cu zi din cabinete au crescut cu doar 1% (unu!) în 2021 față de 2020, creștere ce nu acoperă nici măcar inflația pe anul 2020, în condițiile în care scăderea constantă a  numărului de medici de familie ca urmare a lipsei oricărei susțineri din partea autorităților reprezintă o reală problemă de siguranță  națională” – se spune în comunicat.

În opinia medicilor de familie, premierul a recurs la clasicul țap ispășitor – asistența medicală primară, „căutând explicații publice ale eșecului campaniei de vaccinare anti COVID-19”. În aceste condiții, medicii de familie, prin SNMF, consideră că atitudinea celor care reprezintă Ministerul Sănătății și Guvernul „demonstrează cunoașterea incompletă a realității din teritoriu și menținerea reflexului de a plasa propria  responsabilitate pe umerii altora”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut