Medicii clujeni în stradă

Medicii de familie și cei de specialitate din ambulatoriu protestează astăzi în fața Casei de Asigurări de Sănătate Cluj din cauza fondurilor insuficiente prevăzute de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). În timp ce medicii clujeni sunt în stradă, la București reprezentanții lor duc negocieri cu noul președinte al CNAS, medicul de familie Valeria Herdea. în vederea rezolvării problemelor din Sănătate. Protestatarii cer CNAS să renunțe la proiectul care alocă un buget mult diminuat pentru medicii de familie și cei de specialitate din ambulatoriu. Totodată, ei solicită echilibrarea urgentă a gestionării resurselor financiare, transparență în prezentarea unui calendar de alocare a fondurilor destinate sistemului de sănătate, realizarea unui calendar cu activitățile instituțiilor responsabile pentru facilitarea tranziției de la situația de fapt, la obiectivele asumate de Guvernul României, la nivel internațional, privind furnizarea și finanțarea serviciilor de sănătate.

Pacienții asigurați, în pericol să plătească consultațiile gratuite

Protestul medicilor clujeni are loc azi între orele 9:00 și 11:00 în fața Casei de Asigurări de Sănătate Cluj, după cum a declarat pentru „Făclia” președinta Asociației Medicilor de Familie, dr. Emiliana Costiug. În județul Cluj, afectați de noile reglementări sunt în total 324 de medicii de familie, toți având contract cu Casa.

La protestul de la Cluj participă și medicii de specialitate din ambulatoriu. „Medicii de specialitate din ambulatoriu vor protesta și ei. Fiecare categorie profesională are nemulțumirile și frustrările adunate pe care nu ai cum să le explici public, ar lua multe ore să le explici. Ne-ar fi fost mult mai ușor să fim în cabinete și să consultăm, mai ales că este un sezon provocator cu multe cazuri de gripă, decât să ieșim în stradă.”, a spus dr. Emiliana Costiug pentru Via Cluj Tv.

Medicii avertizează, pacienții asigurați în pericol să-și plătească consultațiile până acum gratuite. „Dorim să atragem atenția că acest contract nu poate fi acceptat și avertizăm că dacă lucrurile continuă, și Guvernul nu-și asumă un contract serios, atunci de la 1 februarie vom fi liberi de contract. Înseamnă că nu vom mai acorda consultații gratuite, nu vom mai acorda rețete sau bilete de trimitere și nici medicii din ambulator nu vor mai consulta gratuit.”, a afirmat reprezentanta medicilor de familie din Cluj, dr. Emiliana Costiug , pentru sursa citată.

Medicii cer retragerea de urgență a proiectelor CNAS

Așa cum precizam mai sus, azi, la București, se poartă negocieri între medici și CNAS. Reprezentanții Colegiului Medicilor (CM) din România, alături de alte asociații din țară, participă la consultări unde expun problemele care macină sistemul medical: întârzierea plăților serviciilor medicale prestate de furnizorii de asistență medicală primară, ambulatorie și stomatologie, începând cu luna septembrie 2023, fără stabilirea unui mod de scutire de penalități pentru plățile datorate ANAF, precum și neplata serviciilor medicale prestate în centrele de permanență, pentru octombrie și noiembrie 2023; absența rectificării bugetare pentru anul 2023 și lipsa transparenței privind alocarea fondurilor către CNAS, din fondul de rezervă, precum și privind modalitatea de plată a serviciilor medicale. În discuțiile cu noului președinte al CNAS se va insista asupra impactului inflației, creșterii salariilor personalului angajat în asistența medicală primară, ambulatoriu și stomatologie (din august 2023), creșterii costurilor utilităților și blocării investițiilor în cabinetele medicale, precum și reducerii estimate prin proiectul de contract-cadru din 1 februarie 2024, respectiv 30% în medicina primară, 27% în ambulatoriu și 50% în stomatologie.

Medicii atrag atenția care sunt urmările inevitabile ale unei finanțări insuficiente: carențe severe în acordarea serviciilor medicale în medicina de prim-contact, în special pentru serviciile preventive, a celor de diagnostic și tratament a afecțiunilor grave, imposibilitatea oferirii serviciilor medicale de bază unor persoane care, în ultimii ani, nu au putut accesa adecvat serviciile preventive sau de diagnostic pentru afecțiuni grave. De asemenea, există riscul blocării serviciilor de ambulanță, unităților de primiri urgențe și spitalelor de acuți, prin redirecționarea pacienților în ambulator (70% dintre cazurile medicale fiind rezolvate la medici de familie și ambulatoriul de specialitate), dar și a depopulării sistemului medical de prim-contact, prin închiderea masivă a cabinetelor, ca urmare a intrării în incapacitate de plată pentru toate obligațiile financiare.

În consecință, cererile medicilor la negocierile cu noul șef al CNAS, Valeria Herdea sunt: echilibrarea urgentă a gestionării resurselor financiare alocate sistemului de sănătate, transparență în prezentarea unui calendar de menținere și alocare a fondurilor destinate sistemului de sănătate și realizarea unui calendar cu activitățile instituțiilor responsabile pentru facilitarea tranziției de la situația de fapt, la obiectivele asumate de Guvernul României, la nivel internațional, referitoare la furnizarea și finanțarea serviciilor de sănătate.

Cine poartă consultările cu medicii din partea Casei?

Este vorba de medicul de familie Valeria Herdea desemnat președinte al CNAS luni, 15 ianuarie, printr-o decizie a prim – ministrului Marcel Ciolacu. Valeria Herdea este medic primar medicină de familie profil pediatrie, doctorand  la Universitatea de Medicină şi Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, având ca temă de cercetare: „Modelul decizional în vaccinarea copiilor din România – intervenţii preventive precoce în reţeaua de asistenţă medicală primară”. 

Este preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie şi vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România. De asemenea, este membru al Comitetul  Național de Coordonare al Activităților de Vaccinare. Noul președinte este o apropiată a PNL, având o bogată activitate de advocacy la nivelul administrației prezidențiale. De altfel, în anul 2019, a fost distinsă cu Ordinul Meritul Sanitar în Grad de Cavaler de către președintele României, Klaus Iohannis. 

Până acum, conducerea interimară a CNAS a fost asigurată de Cristian Georgică Celea, general SRI în rezervă, fost președinte al Casei de Asigurări de Sănătate în perioada 2003-2005, în timpul guvernului Adrian Năstase, și fost manager al spitalului SRI Agrippa Ionescu. Acesta a devenit șef interimar al CNAS după ce Andrei Baciu și-a dat demisia, Baciu fiind revocat din funcție în luna decembrie a anului trecut.

sursă foto:oradesibiu.ro

 Tia SÎRCA

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut