Medicii clujeni în stradă: „Vrem respect!”

Vrem respect!”, „Nu semnăm!”, „Demisia”, „Pentru Sănătate!” „Vom pleca!” au strigat azi dimineață peste 150 de medici clujeni de familie și de specialitate din ambulatoriu în fața Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj. Medicii clujeni protestează împotriva noilor reglementări fiscale și prevederi ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și cer retragerea acestora.

În fața CAS Cluj, protestatarii au solicitat retragerea proiectului CNAS. „Cerem retragerea proiectului cu propunerile abuzive și oneroase care nu vor permite funcționarea normală a cabinetelor medicilor de familie, dar și a cabinetelor medicilor specialiști din ambulator. Scăderea finanțării cu 30-40% de la nivelul cabinetelor, în anul 2024, în care au crescut toate cheltuielile de funcționare, în care taxele și impozitele s-au majorat, nu vor duce decât la falimentul unităților sanitare pe care le menegeriem.”, precizează președinta Asociației Medicilor de Familie din Cluj, dr. Emiliana Costiug, prezentă la protestul medicilor clujeni.

Medicii clujeni sunt nemulțumiți nu doar de fondurile insuficiente prevăzute de către CNAS, ci și de anumite reglementări care îi permit Casei să plătească cu întârzieri mari serviciile din cabinetele medicale. „Sunt clauze abuzive în care permit Casei să plătească la termene foarte mari. Întârzierea plăților se va putea face având în vedere că vor condiționa plata de confirmarea fiecărui serviciu de către pacient, ceea ce este foarte greu la numărul mare de servicii pe care le acordăm. Suntem plătiți pentru un număr de 20-24 de consultații pe zi sau în funcție de numărul de pacienți, iar la nivelul cabinetelor de medicină de familie se decontează 40-60, în condiții de epidemii de viroze. Casa Naționala de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății cunosc acest aspect și au acces la această bază de date.”, spune reprezentanta medicilor de familie din Cluj , dr. Emiliana Costiug.

De asemenea, cadrele medicale clujene acuză că noile prevederi ale CNAS restricționează accesul populației de la sate la serviciile de sănătate deoarece medicii de familie nu-și mai pot extinde programul de lucru. „În mediul rural, s-a redus sporul de rural. Colegilor din rural și celor cu liste mici nu li se mai permite extinderea programului de lucru care ar fi în beneficiul pacienților. Practic se restricționează accesul populației la servicii medicale.”, afirmă dr. Emiliana Costiug.

Medicii clujeni dezaprobă proiectul CNAS deoarece, consideră ei, lovește și în medicii cu mulți pacienți. „Penalizează medicii de familie care au liste foarte mari de pacienți, deși se cunoaște deficitul de medici care există. Penalizările sunt foarte mari la medicii cu 2200 de pacienții.”

Dacă fondurile fiscale nu vor fi adaptate la cheltuielile serviciilor medicale din cabinete și dacă reglementările dezaprobate de medici se vor menține, cadrele medicale amenințăcu închiderea cabinetelor. Astfel, pacienții asigurați sunt în pericol să nu mai aibă consultații gratuite în ambulatoriu sau la cabinetul medicului de familie. „În aceste condiții, nu putem să semnăm contract cu Casa. De la 1 februarie 2024 vom închide cabinetele sau vom fi în cabinete dar vom acorda doar urgențele. Nu mai putem acorda nici un serviciu gratuit, nici consultații, nici rețete, nici bilete, nici concedii.”, a informat reprezentanta medicilor de familie din Cluj.

Reamintim că reprezentații Colegiului Medicilor din România se află azi la consultări cu reprezentanții CNAS, cu propunerea expresă a retragerii proiectului CNAS. Medicii clujeni speră la retragerea proiectului CNAS. „Sunt reacții din partea ministrului Sănătății, ministrului de Finanțe. Cred că își dau seama de greșeala făcută și își vor asuma o modificare pentru că nu există altă soluție.” declară medicul clujean Emiliana Costiug.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut