Măsurile „haiducești” propuse de PSD, criticate dur de opoziție

Social democrații au anunțat că vor propune în coaliție mai multe măsuri economice, în contextul multiplelor crize pe care țara noastră le traversează. Acestea au stârnit însă, o serie de reacții acide în spațiul public. Parlamentarii liberali clujeni nu se „înghesuie” să le comenteze, în timp de reprezentanții opoziției îi acuză pe PSD-iști de populism.

PSD a anunțat că va propune, în cadrul coaliţiei, supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depăşesc salariul preşedintelui României, supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, contribuţie pentru Sănătate şi Educaţie de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro.

Deputatul USR de Cluj, Oana Murariu, consideră că toate noile taxe pregătite de coaliţie vor sărăci şi mai tare mediul privat. „PSD vine cu retorica populistă: noi luăm de la cei bogaţi şi dăm la săraci, dar nu mai crede nimeni aceste sloganuri. Dacă ne uităm la cheltuielile bugetare care au crescut enorm la stat, vedem exact aceste pensii speciale, aceşti pensionari speciali, un sistem pe care USR l-a contestat în repetate rânduri. În privința supraimpozitării companiilor mari, când ai cifră de afaceri mare, ai volum mare şi ai marjă mică, ceea ce înseamnă că un impozit pe cifra de afaceri se va reflecta foarte rapid în preţ.

Dacă PSD-PNL-UDMR ar vrea să crească veniturile la buget fără să introducă noi taxe peste noapte, coaliția ar putea, printre altele, să crească gradul de colectare: România a avut cel mai mare deficit de încasare din TVA din UE, pentru al șaptelea an consecutiv, echivalentul a 7,4 miliarde de euro, dar și să abroge intrarea în plată, de la 1 ianuarie, a noilor categorii de pensii speciale pentru aleșii locali.

Legat de impozitarea pensiilor speciale, coaliția ar putea fi de acord cu solicitarea USR ca proiectul de lege existent aparținând USR să fie pus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților pentru a fi adoptat chiar înainte de 30 iunie. Este vorba despre o inițiativă legislativă depusă la începutul pandemiei, în 2020, de către deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui.

Supraimpozitarea salariilor peste cel al președintelui este o declarație pur populistă, pentru că foarte puțini angajați au salarii atât de mari. USR a propus de mult zero taxe pe salariul minim.

În același timp, deducerile fiscale nu pot fi aplicate fără un sistem de urmărire a venitului global al persoanei. Supraimpozitarea pensiilor speciale este soluția de avarie la refuzul PSD de a le reforma.

În cazul impozitelor pe proprietate, autoritățile locale pot aplica un impozit cuprins între 0,1% și 0,2% din valoarea de impozitare raportată. Asta înseamnă că în orașele mari impozitul pe clădiri ar putea crește, în timp ce în orașele mici sau în zonele rurale ar putea scădea. Creșterea valorii de referință sau a procentului nu face decât să înrăutățească colectarea”, a declarat Oana Murariu.

Deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa, nu consideră că măsurile propuse de PSD sunt serioase. „În primul rând nu cred că aceste propuneri sunt serioase. Sunt mai degrabă o manevră electorală. Ele arată un mod de acțiune haotic, politicianist. PSD a votat împotriva propunerii AUR (Pl-x nr. 136/2022) prin care am propus impozitarea pensiilor care nu sunt bazate pe principiul contributivității cu 90% pentru sumele care depășesc salariul net al președintelui României și cu procent ceva mai mic pe cele sub acest nivel. Acum PSD propune ceva asemănător. Deduceri progresive pentru salariile sub 4500 lei arată, de asemenea, un mod o viziune total greșită. Deducerile de taxe și impozite trebuie să urmeze nivelul de venit per membru de familie. Așa e în toate țările care au viziune, de exemplu, Franța și Germania. AUR are mai multe proiecte legislative de reducere progresivă a taxării veniturilor direct proporțional cu numărul de copii. Altfel spus mai puține taxe pentru cei cu copii mulți. Măsuri care încurajează și munca și care ar avea și un efect demografic și economic foarte bun. Personal susțin măsuri de impozitare raportate la cifra de afaceri și pentru companiile cu cifre de afaceri foarte mari, dar cu profituri foarte mici. Dar și aici este o discuție mai amplă. Ar trebui codiții suplimentare, intervale de impozitare multiple astfel încât să nu avem nedreptățiri evidente pentru companiile care se situează cu puțin sub un ărag și cele care trec cu puțin de un prag. Nu susținem înăsprirea climatului fiscal pentru IMM-uri”, a afirmat Alin Coleșa.

Senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila, consideră că se impun și alte măsuri, și dacă tot se vorbește de supraimpozitare, poate ar trebui adusă în discuție și subimpozitarea. „Cred că s-ar impune și alte măsuri. Acestea, oricum, vor fi discutate în coaliție, săptămâna viitoare. Orice modificare a Codului Fiscal trebuie adoptată până la 30 iunie.. În ce privește supraimpozitarea, cred că sunt câteva domenii unde s-ar impune, dar dacă tot discutăm de supraimpozitare, este o oportunitate să discutăm și despre subimpozitare, în sensul de a le acorda anumite facilități acelora care și-au plătit la zi de ani de zile impozitele, și o fac și în continuare și cu toate acestea, nu beneficiază de nicio facilitate. Cred că am putea să ne gândim și la un astfel de mecanism dacă tot ne gândim la modificarea drastică a Codului Fiscal”, a declarat Laszlo Attila.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut