Măsuri pentru asigurarea disponibilității medicamentelor utilizate pentru rezolvarea unor nevoi speciale

Un ordin prin care se modifică și completează cadrul legal în vederea asigurării disponibilității medicamentelor utilizate pentru rezolvarea unor nevoi speciale a fost semnat miercuri de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

„Conform noilor reglementări, se introduce o procedură clară pentru acordarea autorizației privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale. Astfel, se creează cadrul legal pentru selectarea ofertei distribuitorului angro având ca prim criteriu punerea pe piață a medicamentului în cel mai scurt timp, într-un interval propus printr-un anunț publicat pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), ulterior urmând a fi aleasă oferta cea mai avantajoasă ca preț. Totodată, se introduc obligații explicite pentru distribuitorii cărora li se acordă autorizația, menite să asigure pe piață stocuri adecvate și continue de medicamente pentru nevoi speciale” – informează Ministerul Sănătății.

Conform aceleiași surse, noile prevederi menționează obligația ANMDMR de retragere a autorizației pentru nerespectarea asigurării disponibilității efective a medicamentului pentru pacienți. De asemeni, ANMDMR are obligația de a comunica Ministerului Sănătății, lunar, un raport cuprinzând situația tuturor autorizațiilor privind medicamentele pentru nevoi speciale în vigoare, cu evidențierea informațiilor referitoare la stoc, punerea efectivă pe piață a fiecărui medicament din această categorie, întreruperi sau orice alte probleme apărute în aprovizionare.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut