Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere și control la frontiera cu Ungaria

Conducerea Poliției de Frontieră Române a dispus întărirea dispozitivelor de acțiune pentru controlul și supravegherea frontierei cu Ungaria în vederea prevenirii și combaterii migrației ilegale.

Conform unui comunicat remis, vineri, presei, au fost dispuse și sunt efectuate la acest moment, împreună cu autoritățile din țara vecină, acțiuni în sistem integrat pe toată frontiera cu Ungaria, respectiv pe raza județelor Arad, Bihor și Satu Mare, unde dispozitivele de intervenție vor fi angrenate, în mod progresiv, în funcție de dinamica situației operative înregistrate, în diferite zone aflate în competența Poliției de Frontieră. În sprijinul acestor activități, în punctele de trecere a frontierei, alături de polițiștii de frontieră care efectuează formalitățile de control și verifică autenticitatea documentelor de călătorie și mijloacele de transport, participă și echipajele canine ale Poliției de Frontieră. Acestea sunt formate din polițiști de frontieră și câini de serviciu și sunt prezente în permanență la misiunile de supraveghere și control de la graniță.

Conform datelor Poliției de Frontieră Română, în primele 8 luni ale acestui an, la nivel național, în urma misiunilor de supraveghere și control derulate în zona de competență, polițiștii de frontieră au înregistrat 480 (580 în 8 luni 2021) dosare penale privind traficul de migranți și au fost identificate 351 (427 în 8 luni 2021) de persoane implicate în activități de călăuzire. De asemeni, au fost depistați 10.916 cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera, dintre care 7.028 pe sensul de intrare și 3.888 pe cel de ieșire din România.

„În urma analizelor realizate, a rezultat faptul că principalele moduri de operare au constat în: încercarea de trecerea frontierei prin alte locuri decât cele destinate în acest sens; ascunderea în mijloacele de transport; folosirea de documente false de călătorie sau sustragerea de la controlul de frontieră. În acest context, la granița de vest, de cele mai multe ori persoanele care vor să treacă ilegal frontiera aleg să se ascundă în mijloacele de transport, de tipul automarfarelor, în momentul în care acestea sunt oprite pentru efectuarea repausului. Astfel, în primele 8 luni ale anului 2022, au fost depistate aproximativ 3.000 de persoane cetățeni străini care au încercat să iasă ilegal din țară ascunși in mijloace de transport, majoritatea fiind solicitanți de azil în țara noastră” – informează Poliția de Frontieră Română.

Aceasta recomandă șoferilor de automarfare, înainte de a pleca la drum: să verifice dacă nu cumva prelata automarfarului a fost desfăcută; să verifice toate încăperile/ compartimentele mijlocului de transport pentru a se asigura că sunt singuri, precum și roțile și șasiul, de posibila existență a unor persoane necunoscute. În cazul în care constată că au pasageri clandestini, trebuie anunțate imediat autorităților de poliție din cel mai apropiat punct de trecere a frontierei.

Totodată, Poliția de Frontieră Română reamintește că „fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzește, transportă sau adăpostește o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, constituie trafic de migranți și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. Când fapta a fost săvârșită în scopul de a obține, direct sau indirect, un folos patrimonial, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi art. 263 Cod penal”.

„Polițiștii de frontieră continuă să întreprindă măsuri ferme în toate zonele de competență, a fost întărit dispozitivul de supraveghere a frontierei de stat și se acționează în sistem integrat, prin desfășurarea de acțiuni comune cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne (Poliție, Jandarmerie, Inspectoratul General pentru Aviație)” – adaugă sursa citată.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut