Master Planul General de Transport al României: Doar 656 de kilometri de autostrăzi, 2.226 de kilometri de drumuri expres şi reducerea drastică a reţelei feroviare

Potrivit Master Planului General de Transport al României, necesarul de autostrăzi este de doar 656 de kilometri, costurile estimate pentru realizarea lor, pînă în 2030, ridicîndu-se la 6,282 milioane de euro, fără TVA, România urmînd să mai construiască 2.226 de kilometri de drumuri expres, costul estimat al acestora fiind de 17,519 milioane de euro, fără TVA.

masterplan

Proiectele de autostrăzi prevăzute în Master Plan pentru a fi construite pînă în 2030 sînt: Sibiu – Braşov (103 kilometri, costuri estimate de 690 milioane de euro, fără TVA), Ploieşti – Comarnic (49 kilometri, 310 milioane de euro, fără TVA), Craiova – Piteşti (115 kilometri, 870 milioane de euro, fără TVA), Braşov – Bacău (158 de kilometri, 2,068 milioane de euro, fără TVA), Gilău – Borş (177 kilometri, 1,227 milioane de euro, fără TVA), Comarnic – Braşov (54 kilometri, 1,117 milioane de euro, fără TVA), acest ultim proiect fiind şi cel care se califică cel mai bine pentru autostradă, din punct de vedere al indicatorilor utilizaţi.
La capitolul
drumuri expres, documentul prevede 16 proiecte: modernizarea centurii existente de sud a Capitalei, Bacău – Suceava, Suceava – Siret, Buzău – Focşani, Bacău – Focşani – Brăila – Galaţi, Turda – Halmeu, Găeşti – Ploieşti – Buzău – Brăila, Lugoj – Craiova, Bucureşti – Alexandria – Craiova, Sibiu – Piteşti, Suceava – Botoşani, Paşcani – Iaşi – Ungheni, Târgu Mureş – Paşcani, Braşov – Piteşti, Bacău – Piatra Neamţ, Constanţa – Tulcea – Brăila (inclusiv podul de la Brăila). Drumurile expres vor fi constuite în ideea ca, în viitor, să fie transformate în autostrăzi.

Documentul mai prevede construcţia a 2.674 km de drumuri transregionale, 293 km de drumuri EuroTrans şi 172 km de variante ocolitoare, totalul fondurilor necesare pentru dezvoltarea sectorului rutier fiind de 26,1 miliarde euro.

La ora actuală, România are 644 de kilometri de autostrăzi,16.466 km de drumuri naţionale, 35.587 km de drumuri judeţene şi 32.190 de drumuri comunale. Potrivit fostului ministru al Transporturilor Dan Şova, în 2020 ar fi trebuit să fie finalizaţi 2.440 de kilometri de autostradă.

Studiile de fezabilitate pentru autostrăzi folosite pentru drumuri expres

Ministerul Transporturilor a planificat pentru 2014 realizarea studiilor de fezabilitate pentru 1.797 kilometri de autostradă şi organizarea de licitaţii pentru 375,38 kilometri de autostradă.

„Vom face o analiză privitor la situaţia studiilor de fezabilitate şi vom vedea dacă unele trebuie blocate. Bănuiesc că nu. O să verific, să văd dacă se pierd bani. Ceea ce vă pot spune în acest moment este că între ceea ce s-a gîndit de-a lungul vremii şi ceea ce rezultă aici (din Master Plan – n. r.) nu sînt diferenţe foarte mari. Că există un studiu care s-a dus într-o anumită fază şi nu mai e nevoie în felul acesta, el se va corecta şi s-ar putea să existe, să spunem, şi diferenţe sau să se piardă şi ceva bani. Nu am o imagine exactă asupra acestui lucru.”, a afirmat Ioan Rus, ministrul Transporturilor, citat de Agerpres.
„În ceea ce priveşte studiile de fezabilitate scoase la licitaţie de Dan Şova, majoritatea rămîn valabile, chiar dacă s-au făcut pentru autostrăzi. Pentru drumurile expres se vor face studii de autostradă, pentru că noi vom expropria la regim de autostradă unele zone, chiar dacă în acest moment vom construi un drum expres, urmînd ca în timp să se transforme în autostradă. Iar între studiul de fezabilitate care este cu expropriere pentru autostradă şi proiectul tehnic care va fi pentru drum expres vor exista nişte diferenţe şi care vor releva diferenţele de cost între cele două proiecte”, a mai spus Rus.

Reducere enormă a reţelei de cale ferată

În Masterplan se vorbeşte despre o reducere enormă a reţelei de cale ferată, la un nivel de 60% din actuala reţea. Proiectele propuse în sectorul feroviar, care includ lucrări de reabilitare sau electrificare şi achiziţie de material rulant, vor necesita o investiţie totală de 19,5 miliarde euro şi vizează modernizarea a 2.948 de km de cale ferată, pentru viteze de 160 km/h, asa cum se face în prezent pe Coridorul IV. In document nu se aminteşte despre reţelele de cale ferată de mare viteză.

Aeroportul din Cluj-Napoca – hub internaţional

Modernizarea aeroporturilor ar costa 599 milioane euro, inclusiv a celui din Cluj-Napoca, care ar urma să devină hub internaţional, la fel cu cel din Timişoara. Aceste aeroporturi sînt, de regulă, utilizate de companiile aeriene atînt pentru transferul pasagerilor – atunci cînd nu sînt folosite legături aeriene directe -, cît şi pentru realimentarea avioanelor.

Master Planul include şi proiecte în sectorul naval în valoare de 2,27 miliarde euro, printre acestea figurînd îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre, finalizarea legăturii Bucureşti – Dunăre şi modernizarea porturilor.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut