Marți, încep programele ”Rabla”

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că persoanele fizice pot aplica, începând de marți, 8 februarie, în programele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”.

În ediţia din acest an a celor două programe au apărut o serie de modificări.
La „Rabla Clasic”, prima de casare este de 6.000 lei pentru un autovehicul uzat, respectiv de 9.000 lei pentru două autovehicule vechi, la care se pot adăuga: * ecobonus de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou (nu și motociclete), al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP * ecobonus de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou (nu și motociclete), echipat cu motorizare GPL/GNC * ecobonus de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou (nu și motociclete), echipat cu sistem de propulsie hibrid * ecobonus de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
O altă modificare se referă la vechimea autovehiculului uzat eligibil în cadrul programului, care trebuie să fie de cel puţin 6 ani de la data primei înmatriculări în România, faţă de 8 ani cât se solicita anterior.
Pentru achiziţionarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a uneia uzate, se acordă o primă de casare de 6.000 lei, la care se pot adăuga: * un ecobonus de 1.500 lei, pentru motocicleta nouă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC * un ecobonus de 1.500 lei, pentru casarea unei motociclete uzate cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
Privin programul ”Rabla Plus”, s-a introdus obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziţionarea unui autovehicul nou. Totodată, pentru fiecare autovehicul nou, există posibilitatea casării a maximum două autovehicule uzate.
Cuantumul finanţării este: * 51.000 lei pentru un autovehicul nou pur electric sau un autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen * 26.000 lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in (cu excepţia motocicletelor), care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat * 54.000 lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen * 29.000 lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate * ecobonus de 1.500 lei/autovehicul, pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi cu norma de poluare nu mai mare de Euro 3.

La achiziţionarea unei motociclete electrice ecotichetul este de 26.000 lei, la care se poate adăuga un ecobonus de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
În cazul ambelor programe valoarea finanţării nu poate depăşi 50% din preţul de comercializare al autovehiculului nou achiziţionat.

În programul ”Rabla Moto”: * tichet valoric până la 9.000 lei, pentru scutere şi motociclete * ecotichet de maximum 26.000 lei, pentru achiziția de scutere şi motociclete electrice.
În ambelor programe, valoarea finanţării nu poate depăşi 50% din preţul de comercializare al autovehiculului nou achiziţionat.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut