Marți încep înscrierile în schema de despăgubire pentru industria HoReCa

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui a anunțat că schema de despăgubire pentru industria HoReCa, prin care firmele vor primi o despăgubire 20% din diferenţa între cifra de afaceri din 2020 şi cea din 2019, va fi lansată marţi, iar procedura va fi 100% online.

„Marţi, 29 iunie, lansăm schema de despăgubire pentru industria HoReCa. (…) Firmele vor primi despăgubire 20% din diferenţa între cifra de afaceri din 2020 şi cea din 2019. Procedura de aplicare este simplă şi 100% online”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook. El sussține că birocraţia este redusă la maxim, fiind nevoie de un raport făcut de un expert contabil, care să certifice cifra de afaceri aferentă codului CAEN, şi autorizaţia de funcţionare pentru 2019 şi 2020, dacă acestea nu sunt emise de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.
„Pentru prima dată în istoria României, programul este făcut în aşa fel încât să fie imposibil de manipulat de către politicieni sau funcţionari. (…) Câteodată a fost „primul venit, primul servit”, alteori a fost un criteriu arbitrar. Stop. De data aceasta nu vom mai face aşa. Toţi cei care aplică şi sunt eligibili vor primi bani”, a spus ministrul. El a mai afirmat că, dacă cererile depăşesc bugetul maxim alocat, toată lumea va fi plătită proporţional din acel buget maxim.

Cine poate beneficia de ajutor

Beneficiarii acestui ajutor de stat sunt:

1. Structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare clasificate care desfășoara activități conform codurilor CAEN: * 5510 “Hoteluri și altă facilitate de cazare similară” * 5520 “Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată” * 5530 “Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere” * 5590 ”Alte servicii de cazare”.

2. Structuri de alimentație publică care desfășoară activități conform codurilor CAEN: * 5610 “Restaurante” * 5621 “Activități de alimentație (catering) pentru evenimente” * 5629 “Alte servicii de alimentație n.c.a” * 5630 “Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

3. Agenții de turism licențiate și ghizi de turism atestați, care desfășoară activitate conform codurilor CAEN: * 7911 “Activități ale agențiilor turistice” * 7912 “Activități ale tur-operatorilor” * 7990 “Alte servicii de rezervare și asistență turistică”.

4. Societăți care desfășoară activități de organizare evenimente: cod CAEN 8230 “Activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor”.

Activităţile sunt eligibile dacă sunt desfăşurate în baza unor licenţe de turism emise de autoritatea publică centrală responsabilă în domeniul turismului pentru agențiile de turism, certificate de clasificare emise de autoritatea publică centrală responsabilă în domeniul turismului pentru structurile de cazare, autorizaţii de funcţionare emise de autoritățile publice locale sau certificate de clasificare emise de autoritatea publică centrală responsabilă în domeniul turismului pentru structurile / unitățile de alimentație publică, autorizațiile emise de direcțiile sanitar – veterinare pentru unitățile de alimentație publică mobile, certificate constatatoare eliberate de Oficiul Național Registrul Comerțului pentru organizatorii de evenimente sau atestate de ghid de turism emise de autoritatea publică centrală responsabilă în domeniul turismului. Dacă o întreprindere deține mai multe puncte de lucru (structuri de cazare / structuri de alimentație / agenții de turism), se vor verifica / încărca certificatele de clasificare / autorizațiile / licențele pentru fiecare punct de lucru. Codul / codurile CAEN Rev 2 pentru care aplicantul solicită finanțare trebuie să fi fost autorizat / autorizate pe perioada aferentă bazei de calcul în cadrul prezentei Scheme (anii 2019 și 2020).

Inscrierile în program se pot face pe platforma www.granturi.imm.gov.ro, începand de marți, 29 iunie, ora 10, până luni, 12 iulie, ora 20. Se acordă granturi de maxim 20% din baza de calcul reprezentând diferența dintre cifra de afaceri din 2019 și cifra de afaceri din 2020.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut