Marșul Recunoștinței la Cluj – Napoca

La împlinirea celor 76 de ani de la eliberarea Clujului, Societatea Cultural – Patriotică ,, Avram Iancu’’ din România a organizat Marșul Recunoștinței închinat eliberării Clujului și eroilor căzuți în această importantă și grea misiune istorică și militară.

Participanții la acest nobil eveniment al recunoștinței au plecat la ora 12,30 de lângă Troița din Piața Mărăști , deplasându-se pe traseul pe B-dul 21 Decembrie, cu oprire la monumentul eroului Avram Iancu din fața Catedralei Ortodoxe, continuându-și traseul pe Calea Turzii, însoțiți de acordurile muzicii patriotice și echipaje ale jandarmeriei și poliției. La ora 13,30, participanții au ajuns la Cimitirul Eroilor unde a avut loc trecerea în revistă a evenimentelor militare petrecute pe câmpurile de luptă din această zonă a Transilvaniei.
Au luat cuvântul președintele Societății Naționale, Tiberiu Groza, care a explicat rațiunile organizării acestui marș al recunoștinței, invitându-l pe istoricul col. (r) Vasile Tutula, să prezinte, sintetic, luptele armatei române, conduse de generalul Gheorghe Averescu, ce au condus la eliberarea Clujului.
Cunoscutul autor de lucrări istorice de sorginte militară, a precizat faptul că în urma ofensivei militare a armatei noastre, trupele germane și ungare au fugit în ziua de 11 octombrie 1944, iar Divizia 1 Cavalerie a fost prima unitate militară care a intrat în Cluj -Napoca.
Desigur, nu a omis să precizeze că în aceste lupte crâncene ce au făcut posibilă eliberarea Clujului, au căzut la datorie 4.000 de ostași români, iar alți 3.000 au fost răniți, în zonă există 36 de cimitire unde sunt înmormântați cei ce au plătit cu viața eliberarea consemnată la 11 octombrie 1944.
A mai luat cuvântul prof. Victor Bercea, președinte de onoare al societății care a transmis un mesaj de cinste, slavă și onoare oștașilor români căzuți în acele grele lupte, iar vicepreședintele societății, poetul Sandu Cătineanu, a asigurat participanții că în 2021, acest Marș al Recunoștinței va avea alte dimensiuni ce vor duce până în satul unde s-a născut eroul al cărui nume îl poartă societatea.
Cu acest prilej s-au depus coroane de flori la mausoleul ostașilor români care s-au jertfit pentru eliberarea patriei, de către Instituția prefectului, Consiliul Județean Cluj, din partea Diviziei 4 Gemina, Societății Cultural – Patriotice Avram Iancu și primarului Emil Boc.
De remarcat faptul că la acest marș au participat mulți tineri ai ansamblului Dor Transilvan, în costume naționale, purtând drapelul tricolor, nu au lipsit cadre militare în retragere și rezervă, membri din conducerea asociației și reprezentante ale organizației de femei PSD, toți respectând condițiile impuse de starea pandemică a acestor timpuri.
Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut