Marș de comemorare a Diktatului de la Viena: ”Nu uităm nicio lacrimă, nicio picătură de sânge!”

Acesta este textul uneia dintre pancartele purtate de sutele de români care au participat duminică la marșul de comemorare a Diktatului de la Viena, eveniment petrecut în 30 august 1940 și soldat cu numeroase victime nevinovate din rândul populației române, dar și cu plecarea în refugiu a zeci de mii de localnici din Transilvania.

Sute de români, mulți sosiți din alte zone ale țării – București, Bacău, Vrancea, Covana, Brașov sau Suceava – au participat duminică la un marș de comemorare al victimelor Diktatului de la Viena. Manifestarea a început la Biserica Ortodoxă ”Sfânta Treime”, de pe str. Bisericii Ortodoxe, unde a fost ținută o slujbă de pomerire în amintirea celor care au avut de suferit în urma tragicelor evenimente care au urmat zilei de 30 august 1940.

Locul de pornire al manifestării a fost simbolic ales, Biserica Ortodoxă ”Sfânta Treime”, acum în centrul orașului, fiind construită în 1795, însă pe atunci aprobarea autorităților vremii a impus ca lăcașul de cult al românilor să fie ridicat numai în afara zidurilor cetății. Așa cum a fost menționat și după slujba de pomenire, Biserica ”Sfânta Treime” a fost, de-a lungul timpului, și o școală pentru copiii români, dar și un loc de adunare a fruntașilor comunității românești, care au luat acolo decizii importante. De acolo au plecat, în 1892, memorandiștii care au fost judecați și condamnați în clădirea care adăpostește astăzi Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, doar pentru că au solicitat drepturile legitime ale românilor, și tot de acolo a pornit, la Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia din 1918, o delegație românească în frunte cu steagul tricolor păstrat în turnul bisericii.

De la Biserică, participanții la marș, persoane de toate vârstele – tineri, adulți, pensionari și chiar copii de școală generală, mulți dintre ei îmbrăcați în costume naționale – au pornit intonând cântece patriotice spre Catedrala Ortodoxă din Piața ”Avram Iancu”, punctul final al comemorării, trecând însă pe la grupul statuar ”Horea, Cloșca și Crișan”, pentru o depunere de coroane de flori.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut