Mark Rutte: Olanda nu este „în principiu” împotriva aderării României la Schengen

Olanda nu este „în principiu” împotriva aderării României la Schengen, a declarat, miercuri, premierul Mark Rutte.

El a efectuat o vizită la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, judeţul Braşov, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Nicolae Ciucă.

„România a făcut foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani. În acelaşi timp, zicem noi că poate fi vorba de aderarea la Schengen când toate condiţiile sunt îndeplinite. Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi Mecanism de Cooperare şi Verificare. Paşii următori vor veni, trebuie să vedem ce urmează în această procedură şi, după aceea, o să vorbim mai departe, dar Olanda nu este în principiu împotriva aderării României la Schengen”, a afirmat premierul Regatului Ţărilor de Jos, potrivit traducerii oficiale.

El a vorbit despre importanţa unui stat de drept „structural mai bun”, în acest proces.

„Olanda nu se opune aderării României la Schengen, dar trebuie să o facem într-o manieră transparentă şi corectă, de aceea am menţionat MCV, trebuie să avem suficienţi paşi pozitivi şi trebuie să avem un stat de drept structural mai bun. Au fost făcuţi foarte mulţi paşi. Ceea ce trebuie stabilit acum, în cadrul MCV (este – n.r.) despre corupţie, despre crimă organizată”, a detaliat Rutte.

El a dat asigurări că parcurgerea procedurilor în acest context nu va dura „mai mult decât este necesar”.

„Avem în lucru, din punctul meu de vedere, în legătură cu Schengen, sistemul de informaţii Schengen. Comisia Europeană a început procedurile cu privire la asta. Eu cred că misiunea ar putea să fie mai largă, misiunea de evaluare ar putea fi mai profundă, dar şi acolo aşteptăm rezultatele şi nu ştiu când vor veni. Trebuie să întrebăm şi după aia putem doar să dăm un răspuns, deci nu pot să vă dau un termen”, a spus premierul Olandei.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut