Marea restanță a sesiunii parlamentare care s-a încheiat

Controversata Lege a vaccinării este marea restanță a sesiunii parlamentare care s-a încheiat. Proiectul este blocat în Legislativ de câțiva ani buni. A trecut de Senat, iar în prezent se află la Camera Deputaților.

Legea vaccinării a fost depusă în Parlament acum 3 ani și jumătate și a stârnit numeroase discuții încă de atunci. Proiectul de lege prevedea că: „vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul național de vaccinare, aprobat prin ordin al ministrului Sănătății, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații ori unor grupuri de populație, este obligatorie”. Ulterior a fost depus un amendament în comisiile din Camera Deputaților, care prevede că vaccinarea este „opțională”. Acum, se bate pasul pe loc.

Când vine vorba de acest proiect, aleșii clujeni au păreri împărțite. Senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila, care este și secretar al Comisiei de Sănătate din cadrul acestei camere, consideră că legea trebuie să fie adoptată cât mai curând. Nu oricum, însă.

„Categoric, este o problemă că nu a trecut această lege a vaccinării de Camera Deputaților. Cred că ar trebui pusă cât mai repede pe oridnea de zi a acestei camere, pentru a fi adoptată. Îmi pare rău că nu trecut, ca să nu ne mai lovim de tot felul de probleme, situații. Ar trebui introdus (n.red – proiectul) cu un amendament referitot la obligativitate, mai exact, care să clarifice condițiile în care un vaccin să fie obligatoriu sau nu. De axemplu, acum cu pandemia de coronavirus, ar trebui clarificate aspecte legate de obligativitate în ce privește personalul medical care intră în contact cu pacienții. Eu sper să treacă această lege în sesiunea următoare, pentru că așa cum am mai spus, ar rezolva o serie de probleme de care ne tot lovim în prezent”, spune Laszlo Attila.

Pe de altă parte, deputatul AUR, Alin Coleșa, crede că sunt necesare dezbateri serioase, până ca acest proiect să treacă de votul din Cameră. Parlamentarul consideră că Legea Vaccinării (Pl-X 399/2017) nu ar trebui să ajungă în plenul Camerei Deputaților înainte de a fi dezbătută real și în amănunt în comisiile Camerei Deputaților, împreună cu reprezentanții societății civile, ai părinților și nu numai.

„Actuala formă, care prevede obligativitatea vaccinării, nu respectă principiul libertății, respectat de cei care ne-au ales…Actualmente, legea se află la Comisia pentru Sănătate şi Familie unde a fost trimisă pentru raport suplimentar la data de 22.02.2021. AUR a depus câteva zeci de amendamente. Ele nu au fost încă dezbătute. Dezbaterile de la Comisia pentru Sănătate şi Familie pe măsuri/legi controversate (restricții absurde) au fost un simulacru. Ședințele s-au desfășurat, nejustificat, în  permanență online. Singurii care au dorit o dezbatere reală, față în față, au fost deputații AUR. Ne temem că legea este ținută la sertar de către partidele guvernamentale, cu cooperarea PSD, în așteptarea unui moment favorabil, când oamenii vor avea atenția captată de alte subiecte. Sau până în momentul în care oamenii vor dobândi o imunitate naturală împotriva Covid-19, imunitate care va fi atribuită, cu surle și trâmbițe, actualelor vaccinuri anti-Covid-19”, afirmă deputatul AUR.

Alin Coleșa mai susține că actuala formă a legii prevede obligativitatea vaccinării prin aplicarea de amenzi exorbitante și interzicerea accesului copiilor nevaccinați în colectivități.

„Noi, partidul AUR, suntem împotriva oricărei forme de discriminare. Nu suntem contra vaccinării, ca principiu medical, dar suntem împotriva oricărei modalități de obligativitate a vaccinării și a oricărei condiționări a libertăților fondamentale de acest act.

În prezent, în România, legislația nu prevede obligativitatea vaccinării, ci doar obligativitatea medicilor de familie de a asigura gratuit vaccinarea copiilor, însă doar la cererea și cu consimțământul părinților, după ce aceștia au fost informați corect cu privire la actul medical în sine. În actuala lege se vorbește despre o schemă de vaccinare recomandată de Ministerul Sănătății, nicidecum de o schemă obligatorie. Nu există niciun motiv real pentru care legislația actuală cu privire la vaccinare să fie schimbată.

Argumentul conform căruia cei care nu se vaccinează îi pun în pericole pe cei care s-au vaccinat este fals deoarece vaccinul ar trebui să ofere protecție persoanei vaccinate. De asemenea, vedem că vaccinurile moderne nu oferă nici pe departe garanția de a nu răspândi boala, ca urmare nu există din punct de vedere social nicio diferență majoră între vaccinați și nevaccinați. Este o falsă problemă care dezbină societatea”, mai spune Alin Coleșa.

Fostul deputat PNL, Florin Stamatian, care s-a preocupat îndelung de acest proiect când era vicepreședinte al Comisiei de Sănătate, consideră că discuțiile pe marginea acestui subiect sunt „veșnice”. „Discuțiile despre obligativitate vor fi veșnice, s-a discutat foarte mult despre această lege, dar cred că ar trebui să fie adoptată, să treacă. Nu oricum, însă. Adică într-o formă mai permisivă, unele vaccinuri să fie obligatorii, iar altele ca o recomandare, unele vaccinuri trebuie făcute. Totuși, nu poți obliga pe nimeni dacă nu vrea”, precizează, la rândul său, Florin Stamatian.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut