Maraton pentru viață

Trei familii au acceptat donarea de organe și țesuturi și datorită gestului lor, 13 oameni au primit o nouă șansă la viață prin transplant de organe și cornee, iar și mai mulți vor avea o viață mai bună prin transplant de țesuturi osteotendinoase.

„Trei vieți frânte pentru care medicii nu au mai putut face nimic au adus viață altor semeni aflați în suferință. Trei familii au înțeles că durerea lor poate fi transformată într-un alt început pentru alți pacienți a căror unică șansă este un transplant” – informează Agenția Națională de Transplant (ANT).

S-a întâmplat la mijlocul săptămânii trecute, joi, când cursa contra-cronometru pentru viață a început aproape concomitent la Spitalul Clinic de Urgență București și Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia-Mare, acolo unde familiile a doi pacienți aflați în moarte cerebrală au fost de acord cu donarea de organe (ficat, rinichi) și țesuturi (cornee). Câteva ore mai târziu, la Cluj, familia îndurerată a unei tinere paciente, diagnosticată în moarte cerebrală la secția ATI II a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, găsea puterea de a ajuta alți oameni, de a oferi altor familii șansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord cu donarea de organe (ficat, rinichi, cord, plămâni) și țesuturi osoase.

„În spatele acestor vieți ce au putut fi salvate prin transplant s-au aflat echipele de coordonare și KDP ale celor trei spitale, pe umerii cărora s-a aflat misiunea cea mai încărcată de emoție și responsabilitate. Efortul lor a fost preluat de echipele de prelevare și, mai departe, de echipele de chirurgi și anesteziști din cadrul centrelor de transplant. Au fost ore intense pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant (chirurgi, anesteziști, medici de laborator, medicii specialiști nefrologi sau gastroenterologi), care au făcut într-un timp foarte scurt un adevărat maraton pentru salvarea de vieți. Mulțumită efortului și măiestriei lor, la Centrul de Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, trei pacienți pot spune că «s-au născut a doua oară» datorită intervențiilor de transplant hepatic realizate cu succes. Pentru unul dintre pacienți, o adolescentă de 15 ani, unica șansă la «mâine»  era realizarea cât mai urgentă a acestei intervenții salvatoare. A fost un efort deosebit al echipei medicale, în special al echipei ATI,  care a realizat două intervenții de transplant hepatic în același timp, urmate la foarte scurt timp de un al treilea transplant hepatic. În spatele acestor victorii pentru viață stau miile de ore de muncă, de abnegație și dăruire a unor profesioniști care și-au dedicat viața și cariera acestei activități” – informează ANT.

În același timp – precizează aceeași sursă -, alți șase pacienți erau salvați prin transplant renal. Patru intervenții s-au realizat la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj și două intrevenții la Centrul de Transplant Renal al Institutului Clinic Fundeni. Alți doi pacienți își vor recăpăta vederea în urma transplantului de cornee realizat la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București.

„Deoarece pe teritoriul României nu au existat receptori compatibili, la Cluj au fost prezente echipele de prelevare cord și plămân ale centrelor de transplant din Torino și Bergamo, organele prelevate salvând viețile altor doi oameni care nu aveau altă șansă” – mai precizează sursa citată.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut