Manuale electronice pentru învăţământul românesc

Una dintre cele mai interesante inițiative legislative îi aparţine senatorului Sorin Bota, care a depus la Parlament un proiect de Lege în care se propune introducerea manualelor în format electronic şi renunţarea la cele clasice.

Proiectul prevede introducerea tabletelor electronice de tip e-reader în dotarea elevilor din ciclul gimnazial și liceal, şi eliminarea manualelor clasice, pentru a simplifica accesul la baza materială didactică disponibilă în format electronic, dar și pentru ușurarea fizică a ghiozdanului.

În viziunea senatorului Bota, un avantaj al proiectului ar fi reducerea volumului fizic de manuale tipărite, ceea ce ar duce la o economie substanțială la bugetul de stat, deoarece o tabletă ar urma să fie utilizată pentru un ciclu de învățământ (gimnazial, respectiv liceal). Costul tabletelor de tip e-reader este mai mic decat al manualelor tiparite într-un an și investiția s-ar face odată la 4 ani, nu annual, ca în cazul manualelor clasice. Pe de altă parte, manualele electronice se pot actualiza ușor, sunt simplu de utilizat și reduc semnificativ greutatea ghiozdanului, iar cărțile, ca suport bibliografic, pot fi accesate din bibliotecile online la care elevii și profesorii ar avea acces gratuit.

Un alt avantaj ar fi economia de celuloză, care se obține din prelucrarea lemnului, iar din această perspectivă manualul electronic ar deveni și o măsură de protecție a mediului.

V.D.

Articole din aceeasi categorie