Manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de pretutindeni, anulate la Cluj-Napoca

Reprezentanţii UDMR au decis să anuleze manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de pretutindeni, organizate în fiecare an la Cluj-Napoca, din cauza epidemiei de coronavirus. Evenimentul ar fi trebuit să aibă loc în 15 martie.

De altfel, în România, începând de duminică, 8 martie 2020, sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane.

“Anulăm toată comemorarea de duminică, toate evenimentele se anulează, din cauza pericolului reprezentat de epidemia de coronavirus. Sănătatea cetăţeanului este importantă şi nu dorim să riscăm. În general sunt în jur de 1000 participanţi la această comemorare. Oricum, nu vrem să ne asumăm niciun risc”, a declarat liderul UDMR Cluj, Csoma Botond, pentru Făclia.

În ce priveşte celelalte localităţi din judeţ, organizaţiile UDMR vor trebui să se consulte cu autorităţile locale pentru a lua o decizie în acest sens.

Ungaria a anunţat sâmbătă anularea manifestărilor pentru sărbătoarea naţională din 15 martie la Budapesta din „motive de securitate”, din cauza epidemiei de coronavirus.

Aceste manifestări, care includ de obicei un discurs al premierului Viktor Orban, atrag în general mii de cetăţeni ungari şi vizitatori din comunităţile maghiare din străinătate.

În 15 martie, poporul ungar comemorează Revoluţia din 1848 împotriva dominației habsburgice.

„Deşi Ungaria a cunoscut doar cazuri individuale şi nu există centre majore de infecţie”, sărbătoarea naţională este un eveniment important care atrage oameni din toată ţara, a explicat guvernul într-un comunicat de presă.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie