„Mândru-i jocu’ pă la noi” – Activități dedicate copiilor și tinerilor clujeni

Zeci de elevi de la două instituții de învățământ din Cluj-Napoca – Școala Gimnazială ,,Iuliu Hațieganu” și Liceul de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu” – vor participa marți, 3 mai, la un atelier de joc tradițional, prezentare instrumente de păstorit și vizionare de filme documentare etnografice.

Manifestarea, organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, cadrul proiectului „Educație prin cultură”, intitulată „Mândru-i jocu’ pă la noi”, se va desfășura de la ora 12:00, la Casino – Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca.

Elevii vor fi inițiați în frumusețea jocurilor tradiționale din Câmpia Transilvaniei, în acompaniamentul unui grup instrumental tradițional, în formula de trio transilvan, compus din vioară, braci și contrabas. Totodată – precizează organizatorii -, vor învăța și pașii jocurilor tradiționale din zona Mocănimea Gilăului. Le vor fi coordonatori profesorii coregrafi Camelia și Ioan Motoc, prin mâinile cărora, de-a lungul timpului, au trecut generații de jucăuși, care au dus mai departe tradiția jocurilor populare românești.

Etnologul Răzvan Roșu va face o prezentare – istoria și tehnica de confecționare – a instrumentelor tradiționale din lemn, fluierul și tulnicul, și le va exemplifica elevilor unele melodii, oferindu-le apoi ocazia să cânte și ei la aceste instrumente.

În cadrul evenimentului va fi proiectat și filmul „Claca de tors, țesut și depănat, la Orman”, realizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

„Claca de tors se desfășura periodic în vatra satului și avea loc toamna târziu, sau în serile lungi de iarnă. În localitatea clujeană Orman, la clacă participau femeile din sat, chemate de o gazdă, de obicei o femeie mai înstărită sau care avea fete de măritat și trebuia să le termine de pregătit zestrea” – precizează specialiștii centrului.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut