Mandat de arestare de 29 de zile pe numele lui Sorin Apostu

Instanţa Curţii de Apel Cluj a admis în noaptea de joi spre vineri solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj privind arestarea primarului municipiului Cluj-Napoca, pentru luare de mită în formă continuată. Pe numele democrat liberalului a fost emis un mandat de arestare preventivă de 29 de zile, măsura putînd fi atacată cu recurs. În aceeaşi cauză a fost arestat pentru 29 de zile şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia. El este acuzat de dare de mită.

Edilul a fost prezentat în faţa instanţei Curţii de Apel Cluj în jurul orei 19. În timpul dezbaterilor, reprezentantul DNA a solicitat arestarea lui Apostu, motivînd că există date că edilul încearcă să zădărnicească în mod direct sau indirect aflarea adevărului prin influenţarea unei părţi, a unui martor sau expert ori prin distrugerea, alterarea sau sustragerea mijloacelor materiale de probă şi că există date că  pregăteşte săvîrşirea unei noi infracţiuni. De asemenea, procurorii au arătat că Apostu prezintă pericol social concret la ordinea publică. De asemenea, s-a subliniat că o eventuală respingere a cererii de arestare ar îngreuna cercetările în acest caz.

Apostu, în schimb, s-a declarat nevinovat, cerînd cercetarea în stare de libertate. După aproape şase ore de dezbateri, judecătorul a admis solicitarea DNA și a dispus arestarea lui Apostu. Primarul municipiului Cluj-Napoca a contestat măsura arestării cu recurs, acesta urmînd să fie judecat în perioada următoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit unui comunicat DNA, în cursul anilor 2009-2011, în schimbul încheierii unor contracte – de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului local Cluj, respectiv de salubrizare a oraşului – Sorin Apostu, în calitatea sa de primar, a pretins şi primit sume de bani totalizînd echivalentul în lei a 94.000 de euro. Pentru a se disimula provenienţa şi scopul banilor obţinuţi din actele de corupţie, între firmele care au primit contractele de la primărie şi cabinetul de avocatură al soţiei primarului au fost încheiate contracte de consultanţă juridică fictive, astfel încît sumele de bani au fost încasate prin cabinetul de avocatură al lui Monica Apostu, învinuită în acelaşi dosar.

În această cauză mai sînt cercetaţi pentru dare de mită şi oamenii de afaceri Simion Mureşan (Electrogrup) şi Mustafa Bekar (asociat la Kiat Group Construct). Sorin Apostu a fost reţinut miercuri seara după ce pe parcursul zilei i s-au perchiziţionat casa şi biroul. Arestarea lui Sorin Apost vine la o săptămînă după ce vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, a fost arestat tot pentru luare de mită. Bica a fost prins în flagrant luînd mită 10.000 euro de la Aspazia Droniuc, reprezentant al firmei Frarom din Cluj-Napoca, pentru ca, în calitatea sa de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, să-i faciliteze cîştigarea unei licitaţii privind serviciile de mentenanţă pe stadionul Cluj Arena pentru anul 2012. Bica a atacat cu recurs măsura arestării, urmînd ca astăzi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să se pronunţe dacă încheierea de arestare a fost legală.

C.P.

Articole din aceeasi categorie