Majoretele Clujului luptă pentru aur la mondialele din Croația

Interviu cu Andreea Mateuț, instructoarea formației Best junior

Majoretele Clubului Sportiv Best Junior se află în aceste zile la Campionatul Mondial de Majorete organizat de World Association of Majorette – Sport and Twirling în Crikvenica, Croația, unde sunt printre favorite. După 14 medalii la Campionatul European de majorete de anul cesta, dintre care 8 de aur și titlul de campioană europeană, echipa clujeană speră să-și întregească palmaresul de aur și la mondiale. Din păcate, echipa nu este în formulă completă; din diverse motive, fie organizatorice, fie financiare, mulți dintre sportivele clujene nu au putut participa. Dar aproximativ 55% dintre ele sunt prezente și reprezintă șanse cosnistente pentru medalii. Despre echipa și performanțele Clubului Sportiv Best Junior, am discutat cu instructoarea Andreea Mateuț, care antrenează și motivează pentru victorie peste 100 de fete, înainte ca echipa să facă deplasarea la Campionatul Mondial de Majorete din Crikvenica, Croația.

Ce este o majoretă, de fapt?

În primul rând sunt mai multe tipuri de majorete: Majorete pom pom; Majorete open pom pom; Majorete tradiționale; Majorete baton; Majorete open baton

Și multe alte stiluri, dar acestea menționate le practicăm noi.

O majoretă este o persoană care îmbină mișcări din mai multe tipuri de dans cum ar fi jazz, latino, street dance etc. Practic folosim mișcări aproape din toate stilurile de dans. La acestea se adaugă mișcări din balet, gimnastică și acrodance. O parte super importantă din acest sport este lucrul cu pom-pomii (cei pe care o majoretă îi ține în mână).

Fetele din echipa noastră spun că a fi majoretă înseamnă a face parte dintr-un colectiv, a învăța să crezi în puterea echipei și să muncești pentru performanța acesteia.

Deși s-a creat o percepție greșită asupra acestui sport că majoretele sunt cele care susțin alți sportivi cum ar fi fotbaliștii, baschetbaliștii, sportul nostru nu se rezumă doar la atât. Da, participăm la acest tip de eveniment și la alte reprezentații, dar avem și competițiile noastre de sine stătătoare. Avem competiții la nivel local, județean, național, european și mondial.

Cine poate deveni o majoretă? Ce calități trebuie îndeplinite?

 

Nu trebuie să ai calități dobândite anterior, trebuie doar să îți dorești să înveți lucruri noi, să fii perseverentă și ambițioasă. La noi în club se învață totul de la zero pas cu pas. Fiind un sport complex, oricine poate să-și găsească locul la noi, suntem un mare puzzle iar fetele sunt piesele din el. Sunt fete talentate la partea de dans, sunt fete talentate la mobilitate, sunt fete talentate la acrobații și sunt fete talentate la lucrul cu pom-pomii, împreună se completează echipa. Nu trebuie să le dobândești pe toate, fiecare are atuul ei. Niciodată nu e prea târziu să-ți îndeplinești visul, noi facem înscrieri la toate categoriile de vârstă: Precadete 3-6 ani Cadete 7-11 ani Junioare 12-14 ani Senioare 15-25 ani Grand seniori 26+ ani

Da, de la trei anișori poate face parte din echipa noastră orice fetiță doritoare, dar mergând și la cealaltă extremă, părinții fetelor din clubul nostru fac și ei sport.

Cum ai descoperit pasiunea pentru această disciplină?

De unde a început pasiunea pentru această disciplină? Ca și sportivă am trecut prin foarte multe sporturi, toate cu rezultate naționale și internaționale. Am făcut balet, gimnastică, înot, triatlon, patinaj viteză, după care în anul 2009 am vrut să văd ce înseamnă să fii majoretă, moment în care mi-am descoperit adevărata pasiune. Din 2009 până în anul 2015 am obținut ca și sportivă 7 titluri de campioană europeană alături de echipă.

În anul 2013 eram elevă la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu. Mi s-a oferit oportunitatea de a deschide o echipă în cadrul Asociației Club Sportiv Best Junior de către președintele clubului, Fetean Gheorghe, moment în care mi-am dat seama că e timpul să dau mai departe ceea ce am învățat. Ca orice început, nu a fost ușor, prima echipă a fost formată din opt fete, iar anul acesta, în 2024, avem aproximativ 120 de sportivi. Nu pot să vă explic pasiunea și nivelul de implicare în activitatea de antrenor. Am crezut că emoțiile și toate lucrurile care implică activitatea de sportiv sunt apogeul vieții, dar acum spun că nu este așa. Trăiesc fiecare moment alături de fete la intensitate maximă.

Care sunt cele mai importante aspecte pe care le iei în considerare în pregătirea fizică a majoretelor?

Toate aspectele ce implică această activitate sunt importante și au rolul lor în rezultatul final: Exerciții de cardio, încălzire atât musculară cât și stretching, dezvoltarea mobilității, partea de tehnică de dans, partea de sincron, elemente acrobatice, mișcări specifice cu pom-pomii, pregătire fizică, activități care să unească echipa, spectacole, evenimente care să ne „antreneze” pe partea de emoții pentru a trece mai ușor prin competiții.

Cât contează atitudinea în dezvoltarea unei majorete?

Atitudinea este un lucru de bază pentru orice sportiv. Fetele deprind atitudinea pozitivă, ambiția și perseverența cu timpul, făcând parte din echipa noastră. Este rolul meu să le inspir fetelor să nu renunțe dacă nu le iese ceva, să persiste până își îndeplinesc dorința de a fi mai bune ca ele, cele de ieri. Depășirea obstacolelor în cadrul antrenamentelor/competițiilor le va ajuta mult și în viața de zi cu zi, cu toții știm că lucrurile în viață din păcate nu sunt doar roz, dar viața de sportiv le va ajuta să vadă și cealaltă parte a lucrurilor și să muncească până obțin ceea ce își doresc.

Care sunt cele mai mari satisfacții pe care le-ai experimentat ca antrenoare de majorete? Cea mai mare satisfacție pe care am experimentat-o ca și antrenoare este faptul că fetele mari din Club pe care le avem au început din clasa zero și acum după 8 ani fac parte în continuare din echipă. Este un moment în care îți dai seama că ai reușit să o ajuți pe această fată să-și descopere pasiunea. Tot în aceeași ordine de idei, realizezi că ai contribuit cu o parte în dezvoltarea ei ca și persoană și ai văzut-o crescând sub ochii tăi.

Care sunt câteva tehnici sau exerciții pe care le folosești pentru a îmbunătăți coordonarea și grația majoretelor?

 

„Repetiția este mama învățăturii”. Fetelor le explic în detaliu ce au de făcut, repet alături de ele, mă asigur că au înțeles ceea ce le-am explicat, după care repetăm să ajungem cât mai aproape de perfect. Cred că perfectul este relativ, dar nu strică să visezi și să-ți dorești să ajungi cât mai aproape de el.

Ce tehnici folosești pentru a menține motivația participanților la antrenament pe parcursul sesiunilor?

Depinde foarte mult de vârstă. Fiind vorba de copii, dacă vorbim de cei mici (grădiniță) copiii pot fi stimulați prin recompense dulci ocazionale, dacă vine vorba de cei puțin mai mari (clase primare) prin recompense simbolice (fundițe de ghiozdane, spre exemplu), când vine vorba deja de cei mai mari motivația lor principală devine să fie mai buni ca ei cei de ieri. Inclusiv la concursuri le explic fetelor că niciodată nu trebuie să ne comparăm cu alte echipe, trebuie să ne comparăm cu noi cei de ieri/cei de la antrenament. Un aspect principal care le motivează pe fete este participarea la un concurs, dorindu-și să fie cât de pregătite de acesta. Ca și antrenoare e datoria mea să le pregătesc pe fete să știe ce înseamnă să fii fair-play. Dacă sunt echipe mai pregătite ca noi, trebuie să le felicităm și să ne ambiționăm la următorul concurs să fim mai bine pregătite, dacă suntem victorioși trebuie să fim modești și să acordăm respect celorlalte echipe, să sărbătorim victoria fără să facem să se simtă prost alți concurenți.

 

Cum selectezi muzica pentru diferitele tipuri de antrenamente?

Selectarea muzicii este un lucru extrem de important. Caut piese care să le placă fetelor să aibă atitudine în timp ce dansează, dar să atragă și publicul. După care vine partea în care antrenorul devine un mic „DJ” să le îmbine să sune perfect.

Un antrenor de majorete nu se ocupă doar de partea de antrenamente. Dacă ar fi să enumăr câteva atribuții ale unui antrenor, ar fi: Coregraf; DJ, Artist (în crearea costumelor); Gestionar de comenzi (echipamente); Agent de turism (organizarea deplasărilor); Relații cu publicul; Părinte parțial pentru 100+ copii

Fiind mai mult sau mai puțin o glumă, am învățat foarte multe lucruri de când sunt instructor de majorete.

Ce „aduce puncte” în acest sport?

Partea de arbitraj este una foarte complexă, greu de explicat pentru înțelesul publicului. Sunt puncte pentru execuție, pentru impresia artistică, pentru elemente specifice și dificultatea lor, după care vine partea de depunctări (desincronizări, greșeli, faptul că majoretele nu sunt în formație la locul lor, scăpări de pom-pomi, etc.). Pentru a adăuga dificultate în exercițiul nostru trebuie să mă asigur că fetele au o bază solidă cu elementele clasice.

Care a fost cea mai mare provocare întâmpinată de-a lungul carierei? Care a fost momentul pe care îl considerați cel mai de succes?

Una dintre cele mai mari provocări a fost să demonstrez că sunt capabilă și făcută pentru a fi instructor. Deși am avut multe persoane alături de mine care m-au susținut și ajutat, la extrema cealaltă au fost și cei care mă considerau nu atât de pregătită și potrivită pentru a fi antrenoare. În anul 2013 am înființat echipa, iar în anul 2014 am participat la prima competiție. A fost un an plin de păreri despre noua mea provocare. Campionatul Național de Majorete din 2014 a fost primul meu concurs ca și antrenoare unde am obținut locul 1 și titlul de campioană națională la secțiunea de Cheerleading juniori coed team și locul 2 medalie de argint la secțiunea Hobby Junioare. Am primit felicitări din partea persoanelor de la care nu mă așteptam și acel moment îl consider cel mai de succes, fiind momentul în care am deschis drumul spre un îndelung succes alături de echipele mele.

Ați participat la multe concursuri naționale cât și internaționale, în urma cărora ați adus numeroase premii. Cum ați descrie sentimentul învingătorului? Câtă muncă este în spatele acelor victorii?

Sentimentul învingătorului este unul plăcut, bineînțeles. Din prisma mea, a unui instructor, este momentul în care te gândești că toată implicarea, toate sacrificiile făcute au meritat, au adus un rezultat dorit și îți dă energie pentru următorul pas. Spun sacrificii deoarece există multe pe parcursul sezonului, atât din partea mea, cât și din partea sportivilor.

Pregătirea pentru o competiție implică multe ore de antrenament pe parcursul sezonului, chiar extra față de programul normal. Mergem în cantonamente sau ne petrecem zile întregi de weekend împreună în sala de antrenament. Sunt momente grele în care atingem un anumit prag de oboseală sau frustrare că nu ies lucrurile așa cum ne-am dorit și este esențial să reușim să trecem peste acestea că să performăm la adevărata valoare. De multe ori aceste blocaje nu sunt fizice, nu se pune problema că majoretele nu pot face o anumită mișcare fizic, ci fie le este frică, fie cred că ele nu vor putea face niciodată acel lucru. Este un moment de satisfacție când un sportiv „deblochează” un element. Toate reușesc să treacă peste, chiar dacă în momentul inițial vedeau că niciodată nu se va întâmpla. Expresia fețelor lor, sentimentele lor când reușesc sunt remarcabile.

Seriozitatea, profesionalismul și exigența. Considerați că acestea reprezintă calea spre succes?

Da, sunt părți importante spre calea succesului, dar trebuie să ne gândim că doar momentul succesului este cel important și singurul pe care îl trăim. Până să ajungem la succes avem un drum de parcurs și este alegerea noastră dacă ne bucurăm de acest drum sau ne „ținem respirația până la destinație”.

Seriozitatea, dacă e să exemplific în cadrul sportului nostru din prisma sportivului, este necesară pentru prezența la antrenamente (dacă lipsește un singur sportiv, evoluția echipei este afectată cât și moralul echipei), atingerea potențialului echipei (fără a fi serioși să muncim în cadrul repetițiilor, nu am ajunge la adevărata valoare a echipei). Profesionalismul fetelor este esențial în repetarea elementelor deja dobândite. După ce au învățat o anumită mișcare să o facă la fel de bine de fiecare dată. Exigența se regăsește în sportivi în momentul în care se ajută una pe cealaltă în cadrul antrenamentelor. Deși sunt prietene, se corectează reciproc în momentul în care observă greșeli fără să se supere una pe cealaltă. A corecta pe cineva nu e rău intenționat, ci este un lucru pozitiv căci acea persoană va fi mai bună ca ea însăși de ieri.

Din prisma mea, a antrenorului, practic sunt oglinda sportivilor. Dacă îmi doresc anumite aspecte de la fete, ele trebuie să le vadă la mine în primul rând. Fără seriozitate și profesionalism nu am ajunge să facem performanță. Exigența are rolul ei, dar nu trebuie să uităm că trebuie să fim și drăguți în calitate de antrenori. Nu totul este despre câștig, fetele trebuie să se simtă bine pe parcursul pregătirii, să facă cu plăcere. Bineînțeles, este nevoie în anumite momente de exigență, dar trebuie să existe și o relație de prietenie între sportiv-antrenor.

Ce le spuneți fetelor la antrenamente, înainte de concursuri, pentru a le încuraja? Cum le motivați?

În primul rând le asigur că sunt pregătite pentru concurs, că nu trebuie să-și facă griji. Trebuie să-și imagineze că sunt în sala de antrenament doar cu mine și că nu e nimeni în jurul lor. Le spun că nu e important ce loc luăm, ci singurul lucru pe care ni-l dorim este ca în momentul în care ies de pe scenă să poată spune că da, au făcut tot ce au putut mai bine și că s-au distrat. Le comunic că trebuie să profite de acest moment pentru că este ultimul în care dansează în această formație. În fiecare sezon cineva pleacă sau cineva vine nou. Au muncit și acum este timpul să culeagă roadele muncii și să se simtă bine împreună. În momentul în care dansează se conectează una cu cealaltă, își dau energie una alteia și trebuie să fie una pozitivă. Le spun că și dacă greșesc nu este capăt de lume, există și a doua șansă la următoarea competiție să facă mai bine. Suntem oameni, putem greși.

Despre clubul Best Junior! Cum a luat ființă acest club?

Clubul Best Junior a luat ființă din dorința de a antrena copii de 7-9 ani, ceea ce în Cluj-Napoca în 2007 nu se întâmpla. Cluburile reprezentative ale orașului aveau câte o grupă pe categorie de vârstă și restul copiilor care nu erau selecționați erau lăsați pe dinafară.

Filiala de majorete a început neașteptat. În anul 2013 eram elevă la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu. Doamna profesoară de sport Vigu Aurelia, știind că eu sunt majoretă, m-a rugat să o ajut pentru clasa la care era dirigintă pentru săptămâna altfel cu un dans de majorete cu elevele dânsei (erau clasa a 6-a). În urma acestui eveniment, doamna Vigu, fiind o persoană vizionară și care știa că majoretele peste ani vor avea un mare succes, i-a recomandat președintelui de la clubul Sportiv Best Junior, domnul Fetean Gheorghe, să deschidă echipa de majorete și să-mi propună mie să fiu instructor.

După reprezentația din cadrul săptămânii altfel, președintele clubului Best Junior mi-a oferit oportunitatea de a deschide echipa în cadrul clubului. Într-adevăr, eu îmi doream de 2 ani să-mi fac echipa, dar nu reușisem. Momentul în care mi s-a oferit această șansă m-a bucurat foarte mult. Îi mulțumesc în mod special doamnei Vigu Aurelia, datorită dânsei sunt azi instructor.

Despre rezultatele obținute de-a lungul timpului?

Fiind vorba de 11 ani de activitate, avem un palmares impresionant. Numeroase medalii de aur, argint și bronz la campionatele naționale, europene și mondiale. Aș avea nevoie de foarte mult spațiu pentru a le enumera, căci avem echipe la multe secțiuni și categorii de vârstă. Cred că o poză cu cupele obținute va evidenția rezultatele obținute de-a lungul anilor.

Cum vă descurcați financiar? Cheltuielile sunt destule și importante, bănuiesc!

Partea financiară este una dificilă. Mulțumim clubului pentru susținerea în achitarea integrală a costumelor de concurs pe parcursul anilor și a materialelor necesare desfășurării antrenamentelor. Le mulțumim sponsorilor pentru sprijinul acordat. Sunt costuri ridicate pe parcursul sezonului pentru părinți. Deplasările la competiții le plătesc integral părinții. Nu e ușor și, din păcate, sponsorii se găsesc foarte greu. Majoretele nu sunt la fel de cunoscute ca sporturile precum fotbalul, baschetul, unde se obțin sponsorizări substanțiale. Deși avem rezultate uimitoare la nivel național, european și mondial, sponsorizările sunt greu de găsit și de obținut.

Ați participat, anul trecut, pentru prima dată la un Campionatul Mondial de Majorete în Croația de unde v-ați întors cu medalii și titluri de campioane mondiale. Cum ați descrie această experiență?

A fost o experiență frumoasă pentru noi și cu rezultate neașteptate. Ca orice deplasare, a fost obositor drumul, vremea de afară nu ne-a ajutat mult, fiind extrem de cald, și emoțiile au fost pe măsura evenimentului. Am rămas impresionați de medaliile obținute, neștiind la ce să ne așteptăm, fiind un prim campionat mondial pentru noi. Fetele și părinții s-au bucurat atât de concurs, cât și de timpul petrecut pe plajă.

Alte rezultate notabile anul acesta?

Cel mai impresionant rezultat de anul acesta a fost obținerea a 14 medalii la Campionatul European de majorete, dintre care 8 de aur și titlul de campioană europeană.

În perioada 24-26 mai a avut loc Campionatul European de Majorete organizat de World Association of Majorette – Sport and Twirling în Teplice, Cehia.

Fetele s-au întors cu un palmares impresionant: opt titluri de campioane europene; două titluri de vicecampioni europeni; patru medalii de bronz.

Rezultatele obținute:

 • Pom-pom Cadete – locul 1 și titlul de Campioană Europeană
 • Open pom-pom Cadete – locul 1 și titlul de Campioană Europeană
 • Pom-pom Junioare – locul 1 și titlul de Campioană Europeană
 • Open pom-pom Junioare – locul 1 și titlul de Campioană Europeană
 • Pom-pom Mini Children – locul 1 și titlul de Campioană Europeană
 • Open pom-pom Mini Cadete – locul 1 și titlul de Campioană Europeană
 • Open pom-pom Mini Junioare – locul 1 și titlul de Campioană Europeană
 • Pom-pom mini Cadete – locul 1 și titlul de Campioană Europeană
 • Pom-pom Duo/Trio Cadete (Varga Ema, Budișan Antonia, Deac Lara) – locul 2 și titlul de Vicecampioană Europeană
 • Pom-pom Grand Senior – locul 2 și titlul de Vicecampioni Europeni
 • Pom-pom mini Junioare – locul 3, medalie de bronz
 • Pom-pom Duo/Trio Junioare (Varga Ema, Nicoară Karina) – locul 3, medalie de bronz
 • Pom-pom Solo Cadete (Lonca Dalia) – locul 3, medalie de bronz
 • Open Pom-pom Solo Cadete (Rus Irina) – locul 3, medalie de bronz

Sportivele doresc să le mulțumească clubului pentru sprijinul acordat în pregătirea lor, părinților pentru sprijinul financiar pentru a participa la această competiție și pentru susținerea lor în cadrul activităților ce implică acest sport și, nu în ultimul rând, sponsorilor pentru achiziționarea materialelor necesare pregătirii lor.

Sandu Mureșan

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut