Mai puține infracțiuni și accidente, la Cluj, în anul care a trecut

În 2020, pe fondul pandemiei, la Cluj au avut loc mai puține infracțiuni. De asemenea, în anul care a trecut, numărul accidentelor grave de circulaţie a scăzut cu aproximativ 32%.

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj (IPJ) a prezentat, vineri, o analiză a activității desfășurate în anul care a trecut.

Conform reprezentanților instituției, în 2020, s-a înregistrat o scădere de 16,06 % a criminalităţii sesizate, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, 62,56% au fost infracţiuni judiciare, 8,58% – infracţiuni economico-financiare, iar 28,58% – infracţiuni de altă natură.

Totodată, analiza situaţiei anului 2020 a evidenţiat o scădere de aproximativ 10,02% a infracţiunilor contra patrimoniului, faţă de anul anterior, urmare a scăderii infracţiunilor de furt.

Un trend descendent s-a înregistrat şi în cazul infracţiunilor stradale, fiind sesizate cu aproximativ 39% mai puţine infracţiuni de furt faţă de anul anterior.

Din analiza datelor statistice rezultă faptul că activităţile de investigare a criminalităţii au condus la soluţionarea unui număr de 14.181 dosare penale, fiind dispuse măsuri preventive faţă de 559 de persoane bănuite.

În ceea ce privește criminalitatea economico-financiară au fost sesizate 1197 de infracţiuni. Pe parcursul anului au fost cercetate în calitate de suspect 271 persoane, iar față de cinci persoane au fost dispuse măsuri preventive.

S-au efectuat cercetări într-un număr de 436 de dosare penale de evaziune fiscală, fiind recuperat prejudiciul de 13.864.110 de lei. Totodată, din domeniul evaziunii fiscale au fost soluționate 7 dosare penale complexe.

A „plouat” cu sancțiuni, în domeniul silvic

În domeniul silvic, în cooperare cu instituţii cu atribuţii în domeniu, au fost organizate 333 de acţiuni şi 919 controale, din care 128 în fondul forestier, pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos şi alte 530 pe linia legalităţii transportului de material lemnos.

Astfel, polițiștii au descoperit 395 de infracţiuni la regimul silvic şi au fost aplicate 333 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 603 mii de lei. De asemenea, a fost dispusă confiscarea cantităţii de 3.188 metri cubi material lemnos, în valoare de 803,04 mii de lei şi indisponibilizate 9 autovehicule.

Mai puține accidente grave

Pe linie rutieră, au fost constatate 1.067 de infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice şi au fost aplicate 35.386 de sancţiuni contravenţionale.

De asemenea, au fost reţinute în vederea suspendării sau anulării 5.421 de permise de conducere şi retrase 1.444 certificate de înmatriculare.

Totodată, conform statisticilor, în anul 2020, la nivelul judeţului Cluj, numărul accidentelor grave de circulaţie a scăzut cu aproximativ 32%.

Cauzele accidentelor rutiere grave au fost: viteza neadaptată la condițiile de drum, indisciplina pietonală și cea a bicicliștilor.

Acțiuni pentru prevenirea răspândirii coronavirusului

În cadrul activităţilor pentru prevenirea răspândirii Covid-19, desfăşurate în colaborare cu celelelte instituţii cu atribuţii în domeniul, au fost efectuate 15.417 controale la societăţi comerciale de pe raza judeţului, fiind aplicate 6.369 sancţiuni contravenţionale, 4.685 dintre acestea pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală.

Totodată, au fost înregistrate 24 de dosare penale pentru comiterea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

Campanii de prevenire

Reprezentanții IPJ Cluj mai precizează că în domeniul activităţii de prevenire a criminalităţii au fost implementate şi desfăşurate 13 proiecte şi campanii educaţionale. Dintre acestea, amintim „Copil iubit la bord”, „De mic învăț să mă feresc de rele”‚ „Atenție la neatenție”, „Catalog de furturi din locuințe”.

Pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, au fost întreprinse numeroase activităţi de menţinere a ordinii publice, fiind vorba despre: 33.214 de intervenţii la evenimente, 21.968 de controale directe, 2.047 de acţiuni cu efective mărite și 61 de razii.

În anul 2020, la nivelul judeţului Cluj, numărul total al apelurilor recepţionate la Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgenţă au fost materializate prin 27.445 intervenţii.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut