Mai puțină poluare în oraș, de când stăm acasă

Valorile de poluanți în atmosferă, înregistrate la stațiile de monitorizare a calității aerului, gestionate de APM Cluj,  au scăzut de la o lună la alta, fapt datorat dispersiei poluanților în urma creșterii temperaturii atmosferice. Conform reprezentanților Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatul Județean Cluj, în ultima perioadă, pe fondul crizei „Coronavirus”, datorită traficului scăzut, s-au diminuat considerabil valorile determinate la aceste stații.

„În vederea menținerii calității aerului, conform prevederilor Legii 104/2011 privind calitatea aerului și HG 257/2015 privind aprobarea Metodologiei de elaborare a planurilor de calitate a aerului, a planurilor de acțiune pe termen scurt și a planurilor de menținere  a calității aerului, administrația publică locală a municipiului

Cluj-Napoca a elaborat Planul Integrat de Calitate  a Aerului, care a fost aprobat de APM Cluj, iar în momentul de față este în curs de aprobare de către Centrul Național de Evaluare a Calității Aerului (CECA), din cadrul ANPM București”, a declarat, pentru Făclia de Cluj, ing. Simona Mărincaș, comisar șef Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Cluj.

Garda Natională de Mediu-Comisariatul Judeţean Cluj a efectuat în anul 2020, 38 de controale la agenții economici care desfăşoară activităţi cu posibil impact asupra factorului de mediu AER, aplicând pentru neregulile constatate, sancţiuni în valoare de 15.000 lei și  a stabilit măsuri de remedierea a acestora.

În luna ianuarie a acestui an, ministrul Mediului, Costel Alexe, declara că va cere mai multor orașe din țară, printre care și Cluj, să realizeze proiecte privind calitatea aerului pentru a preveni sancţiuni din partea Comisiei Europene.

Anca M. Colibășanu

Articole din aceeasi categorie