Mai multă siguranță pentru copii, în mașini, cu aplicația Child Car Safety App

Child Car Safety App (CCS), o aplicație mobilă unică, GRATUITĂ, destinată îmbunătățirii siguranței copiilor în mașini, dezvoltată în cadrul proiectului „Copil Iubit la Bord”, a fost lansată marți, la Cluj-Napoca, în cadrul unui eveniment la care au luat parte dezvoltatorii aplicației, reprezentanți ai poliției clujene, ai Departamentului de Sănătate Publică din UBB și, nu în ultimul rând, ai Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, în frunte cu primarul Emil Boc.

„Aplicația Copil Iubit la Bord sau Child Car Safety App, cum o găsiți în App Store, atât pentru Android, cât și pentru iOS,  are ca principal obiectiv ajutarea părinților în încercarea de a-și menține copiii în siguranță în timpul transportului cu mașina. Prin intermediul aplicației, părintele poate să își configureze profilul copilului, astfel că, atunci când scanează eticheta de pe un anumit scaun, el poate să vadă în mod direct dacă scaunul e potrivit pentru caracteristicile copilului – greutate, înălțime, vârstă și, mai mult, poate să vadă dacă scaunul e conform din punct de vedere al standardelor de siguranță, pentru că, așa cum am învățat în perioada de research, nu toate scaunele sunt conforme, adică nu toate garantează siguranța în cazul nefericit al unui accident” – a declarat, pentru Făclia, Anca Aron, de la compania Linnify, care a dezvoltat aplicația.

„O astfel de aplicație vine în ajutorul părinților la instalarea corectă a scaunului auto. De ce? Pentru că foarte mulți părinți nu-l instalează corect sau nu aleg scaunul potrivit din punct de vedere al înălțimii, greutății sau semnalmentelor copiilor. Uitându-ne în bazele de date de la poliție și la studiile de cercetare pe care le-am făcut noi în Cluj-Napoca, ne-am dat seama că și dacă au scaun sau scoică sau înălțător, în funcție de mărimea copilului, multe dintre ele nu sunt instalate corespunzător sau multe dintre scaune, cam 50%, nu sunt alese corespunzător. Noi, în proiectul nostru, încercăm să creștem și partea de implementare a legislației, iar poliția să poată să îi ajute pe părinți să înțeleagă mai bine necesitatea centurii de siguranță și a scaunelor pentru copii. Aplicația este o componentă a proiectului prin care încercăm să reducem riscul accidentelor în rândul copiilor, atunci când aceștia sunt pasageri”, a declarat, pentru Făclia, și lect. univ. dr. Diana Dulf, cercetător în cadrul Departamentului Sănătate Publică UBB Cluj.

În cadrul evenimentului de lansare, comisarul șef de poliție Mircea Ion Rus, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, a precizat că  această aplicație a fost generată de un proiect lansat în urmă cu patru ani și în care IPJ Cluj este partener. „Momentul în care ni s-a adus în atenție siguranța copilului, aceasta a reprezentat pentru noi o prioritate, în contextul în care, de fiecare dată când apare ceva nou, suntem primii care răspundem pozitiv. Întotdeauna trebuie să empatizăm, și noi o facem de fiecare dată, cu tot ceea ce înseamnă copiii, cu siguranța lor, în contextul în care vedem de foarte, foarte multe ori pe străzile din Cluj și nu numai, din păcate, copii care ajung să fie victime în accidente de circulație din cauza nefolosirii corespunzătoare sau practic a nefolosirii deloc a unui sistem de siguranță pentru ei. Dacă ajungem ca, într-un final, o singură viață să fie salvată prin parteneriatul pe care noi îl avem în acest moment, suntem mai mult decât fericiți, iar ceea ce a însemnat scopul nostru în acest proiect a fost, cu siguranță, atins. Această aplicație, din punctul meu de vedere, este mai mult decât benefică și vine ca o încununare a eforturilor noastre. Va deveni un lucru facil pentru toată lumea să își dea seama ce anume trebuie folosit, cum anume trebuie folosit. Eu însumi voi descărca aplicația și, cu siguranță, o voi folosi” – a declarat, comisar șef Mircea Ion Rus.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a dorit să atragă atenția cetățenilor asupra riscurilor vitezei: „Vreau să știți, dragi români, că nu-i de glumit cu viteza, nu-i de glumit cu pericolele pe care le poate pune în trafic lipsa unui dispozitiv de acest fel sau a unei centuri de siguranță pentru copilul nostru la bord. Eu v-aș invita să vă formați un automatism, așa cum, atunci când ne urcăm în mașină, reglăm oglinda retrovizoare, pornim mașina, lăsăm frâna de mână jos și ne punem centura, la fel să fie și pentru copil un automatism, să fim siguri că avem cel mai bun scaun potrivit pentru copil, în funcție de vârsta pe care o are, că acel scaun este sigur și că orice s-ar întâmpla, copilul este în siguranță. Felicitări tuturor acelora care au adus acest proiect inovativ la Cluj și care l-au făcut posibil. Acest proiect salvează și va salva vieți în continuare, pentru că are darul de a conștientiza și de a lua măsurile necesare ca viața copiilor noștri să fie salvată. Vă felicit, sunt alături de voi în tot ceea ce înseamnă susținerea acestui proiect. Am fost și unul dintre subiecții care au testat simulatorul, să vadă ce înseamnă șocul la doar 17 km pe oră,  și vă spun că vreo două ore m-a durut capul, după acel șoc, darămite sau fii la 50 km la oră sau la o viteză mult mai mare. Gândiți-vă la viața celor dragi vouă, la viața copiilor voștri și utilizați această aplicație care vă dă toate informațiile necesare să vă păstrați copilul în siguranță” – a spus primarul Emil Boc.

Pentru a sublinia și la nivel practic necesitatea asigurării corecte a copiilor în autovehicule, organizatorii au adus la eveniment și simulatorul de impact, achiziționat în cadrul proiectului „Copil Iubit la Bord” și folosit de IPJ Cluj în cadrul acțiunilor de prevenție.

Aplicația Child Car Safety a fost dezvoltată ca urmare a statisticilor alarmante în ceea ce privește numărul de decese provenite din accidente rutiere pe șoselele din România. Conform Comisiei Europene, țara noastră este, pentru al cincilea an consecutiv, pe primul loc în statistica aceasta sumbră, cu 93 de decese raportate la un milion de locuitori, față de 44, cât este media europeană.

Child Car Safety App a fost dezvoltată de Fundația Crucea Albă, Departamentul de Sănătate Publică din cadrul UBB Cluj și Linnify. Proiectul este finanțat de Fundația Botnar, sub Botnar Child Road Safety Challenge, și susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut