„Mă bucur să am un concert în orașul natal cu un proiect personal”

Mihai Sorohan, trompetistul originar din Cluj pe care avem plăcerea să îl ascultăm în cadrul concertului susținut la Sala Radio Cluj alături de formația World Jazz Collective, duminică, 28 mai, începând cu ora 19, la cea de-a doua ediție a festivalului ROCADA ARTELOR, ne-a destăinuit câteva detalii din istoricul grupului de jazz din care face parte și despre bucuria de a performa cu această ocazie la Cluj.

„Mă bucur să am, în sfârșit, un concert în orașul natal cu un proiect personal, foarte aproape de inima mea, prin care încerc să promovez cultura și arta românească și altor oameni, din Norvegia, din America, din Noua Zeelandă. M-am gândit să fac acest proiect ca să promovez imaginea României, să pun în valoare acest filon poate nu exploatat destul în artă. Cu Asociația ROCADE noi am mai colaborat. Anul trecut, de exemplu, am avut un concert la Muzeul de Artă cu Dima Belinski, cu Pasha Fedotov. Cu Dima Belinski ne cunoaștem din studenție, el fiind unul dintre oameni care m-a inspirat în această direcție cu muzica românească văzută prin prisma jazz-ului. El avea formația Shabah, care la vremea respectivă m-a bulversat complet. Chiar dacă înainte ascultasem etnojazz, erau proiectele lui Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Dan Mândrilă, aveam discurile lor, auzindu-l pe Dima Belinski cu formația a fost prima dată când am auzit un jazz modern folosind teme folclorice. Apoi am avut ocazia să colaborez cu unul dintre cei mai mari muzicieni din lume, Theodosii Spassov, din Bulgaria, el cântând alături de mari muzicieni de jazz”, a rememorat Mihai Sorohan.

„Prin anii 90, am fost contactat să colaborez în formația Balkan Winds, ne-a adunat pe toți de prin toate locurile, din Grecia, din Serbia, Croația și eu am participat din România. După aceea, am folosit această experiență în muzica de teatru. Am compus muzica pentru unele piese de teatru puse în scenă de regizorul Liviu Pancu din Târgu Mureș. Acum încerc să recreez magia respectivă cu oameni din Norvegia, unde m-am stabilit.”

World Jazz Collective, o experiență complexă, noi oportunități

„Noi am pornit într-o formulă diferită inițial, cu saxofonista din America, ce se mutase în oraș la noi, în Odda. Pe restul membrilor trupei i-am cunoscut prin intermediul basistului. La un moment dat, la un concert, m-am dus pur și simplu pe scenă la basist și i-am zis: Aș vrea să fac o formație, nu ne cunoaștem, dar asta ar fi idea. Și el a zis: Excelent! El i-a găsit pe toți oamenii aceștia din Bergen, vreo doi-trei pianiști, pe toboșar. După care am avut colaborări frumoase și cu restul membrilor din formație. Toboșarul, de exemplu, este liderul unui Big Band, Heavy Weather Orchestra.”

Jam session la Insomnia

Pe lângă concertul de la Sala de concerte Radio Cluj, Mihai Sorohan și colegii de formație au oferit publicului un jam session în locația Insomnia. De asemenea, surprizele au constat și în cele două masterclass-uri susținute la conservatorul clujean. „Cu ajutorul Asociației culturale Rocade și prin colaborarea lor cu Academia de Muzică Gheorghe Dima, noi am oferit și un masterclass, workshop de jazz. Toboșarul, care a studiat la Berkley, a oferit un masterclass de tobe de jazz, iar eu împreună cu Vaughn Roberts, trompetistul din Noua Zeelandă, am avut un masterclass de trompetă, și toate materialele le-am pus apoi împreună într-un jam session la Insomnia, un loc unde, în anii studenției, cântam aproape în fiecare săptămână.”

„Anul trecut, concertul nostru a fost ad-hoc”

„Asociația ROCADE și Festivalul ROCADA ARTELOR sunt printre puținele festivaluri și asociații care m-au susținut. Apreciez tot suportul pe care îl am din partea lor. Anul trecut, concertul nostru a fost ad-hoc. M-am întâlnit întâmplător cu Dima pe stradă și mi-a propus să facem un concert împreună. I-a telefonat organizatorului, Remus Octavian Câmpean, și în două zile a fost pus la punct totul. A funcționat în timp record”, ne-a mărturisit Mihai Sorohan.

Formula World Jazz Collective care ne-a onorat cu prezența la Cluj arată astfel: Mihai Sorohan/trompetă (România/Norvegia), Lady Albastross/saxofon alto (SUA), Pasha Fedotov/saxofon, tenor (Ucraina), Øystein Kvinge/pian (Norvegia), Torbjørn Hillersøy/chitară bas (Norvegia), Mikael Chauvet Jørgensen/tobe (Norvegia).

Iulia GHIDIU

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut