„Luptele pentru putere din coaliție paralizează luarea măsurilor urgente”

În urmă cu aproximativ o săptămână, social democrații au venit cu câteva propuneri de modificare a Codului Fiscal, printre acestea numărându-se supraimpozitarea sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depăşesc salariul preşedintelui României, supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, sistem progresiv de deduceri și nu numai. Unele din acestea au stârnit o serie de reacții acide, la momentul anunțării lor și continuă să agite spiritele. Liberalii nu s-au grăbit să le susțină, în timp ce opoziția i-a acuzat pe social democrați de populism. Acum, o declarație a lui Florin Cîțu tulbură apele și mai mult, în coaliție. Ieri, el a reiterat că în protocolul coaliţiei şi în programul de guvernare nu este prevăzută modificarea Codului fiscal şi a apreciat că propunerea PSD în acest sens nu reprezintă „un motiv” de rupere a coaliţiei, dar a criticat dur ultimele afirmații ale liderului social-democraţilor, Marcel Ciolacu, despre care a spus că are „acelaşi discurs” ca Liviu Dragnea.

Politicienii clujeni comentează pe marginea tensiunilor din coaliție și atrag atenția asupra multiplelor crize pe care țara noastră le traversează. În opinia unora dintre ei, aplicarea câtorva dintre propunerile lansate de PSD-iști ar duce la efecte nedorite de nimeni.

„În primul rând, nu e o surpriză că PSD și PNL nu se înțeleg. Sunt partide cu ideologii opuse. Această alianță contra naturii în care sunt prinse azi e doar oportunism politic, nicidecum o soluție pentru România aflată în criză. Luptele pentru putere din coaliție paralizează luarea măsurilor urgente de care avem nevoie. Pe de altă parte, lipsa specialiștilor competenți să guverneze într-o perioadă dificilă creează toate premisele ca românii să o ducă tot mai greu în anii care vin. Mă întrebați dacă se va rupe coaliția. Cred că nici unii, nici ceilalți nu vor renunța la ciolan. Iar noi vom plăti prețul alegerilor pe care le-am făcut.

Referitor la măsurile propuse de a impozita veniturile mari ale bugetarilor și pensiile speciale – ele sunt propuneri de bun simț în contextul economic actual. Din păcate, impozitarea pensiilor speciale în două trepte – la peste 9000 și peste 18000 – e o măsură insuficientă; USR susține desființarea  lor. În ce privește propunerea referitoare la contribuţiile pentru Sănătate şi Educaţie de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro: cred că ar trebui nuanțată. Există anumite afaceri care au marja mică de profit și impactul unei asemenea impozitări ar fi semnificativ in business. Măsura o văd aplicată în condițiile unei marje minime de profit. Problema e că nu știm dacă aceste propuneri vor fi adoptate în forma aceasta. Personal, nu pot decât să fiu foarte circumspect auzind propuneri de creșteri de taxe și impozite venind de la președintele unui partid de stânga. Există probabilitatea ca aceste propuneri – în principiu corecte – să se transforme în hotărâri proaste, deturnând scopul inițial”, a spus deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu.

„Situația actuală din România este una extrem de îngrijorătoare, mai ales din punct de vedere economic și social. Asistăm cu toții la creșterea prețurilor la carburanți și energie, la creșterea inflației, a prețurilor și, în consecință, la scăderea puterii de cumpărare și a nivelului de trai. În acest timp, coaliția de guvernare și parlamentară pare ruptă de realitate și lipsită de empatie și înțelegere față de problemele oamenilor. Liderii din PSD și PNL se luptă în schimburi de replici pentru a-și apăra vanitatea și interesele politice.

Sincer, în opinia mea există două scenarii, fie PSD-PNL-UDMR, prin circul permanent, doresc să distragă atenția de la criza care se adâncește pe zi ce trece în România, fie nu știu ce să facă, nu au oameni pregătiți pentru a veni cu măsuri potrivite. Înclin să cred că sunt valabile ambele variante.

În cazul celei dintâi, distragerea atenție este strategia clasică folosită de vechile partide dintotdeauna – păcălirea oamenilor. Apropo însă de cât de neconectați sunt PSD și PNL la cetățeni, trebuie să se știe că aceste tehnici de manipulare nu mai păcălesc pe nimeni.

În ceea ce privește lipsa specialiștilor social-democrați și liberali, un proverb spune că dacă nu știi, întrebi. Din păcate, nu se întâmplă acest lucru sau măsurile vin prea târziu. Orgoliul politic este atât de mare încât, deși USR a propus, de exemplu, reducerea TVA la prețul carburanților, venind cu argumente din partea specialiștilor, PSD și PNL preferă… să nu facă nimic”, a afirmat deputatul USR de Cluj, Oana Murariu.

„În afară de anumite declarații care se fac în spațiul public, nu cunosc detalii despre posibile tensiuni în coaliție. Nu cred să se pună problema ruperii coaliției”, a spus senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

“Nu știu cât va mai dura actuala coaliție. Totul depinde de resursele pe care le mai au de împărțit. Atât timp cât mai e ceva de împărțit se vor înhăita. Când nu vor mai avea bani, vor fugi. Declarațiile PSD și PNL sunt doar un teatru prost prin care fiecare aruncă vina asupra celuilalt. Trebuie să recunosc că PSD e cel mai bun aici, reușește să aducă la stadiul de artă mistificarea adevărului. Un exemplu foarte bun în acest sens e așa-zisa lege 5G. O piață cu un potențial financiar foarte mare atrage interese obscure. PSD + PNL + UDMR au trecut cu buldozerul peste orice lege și regulament pentru a adopta o lege care încalcă orice reguli economice și tehnice. Operatorii din telecomunicații au primit un cec în alb prin care vor putea construi, instala și opera echipamentele 5G fără a plăti taxe primăriilor, fără a respecta regulile de autorizare a lucrărilor urbanistice, fără a respecta dreptul de proprietate asupra unui teren deținut. Echipamentele vor fi autorizate doar pe criterii politice, fără respectarea metodologiei de certificare de la nivel UE. Și, ceea ce a mai important, fără a respecta sau cuantifica impactul asupra sănătății umane și al mediului. Am lucrat aproape 20 de ani în domeniul protocoalelor de comunicații, dar actuala lege nu respectă reguli tehnice și economice elementare. Au organizat ședințe ilegale de comisii, au înlocuit președinți de comisii, au prelungit ședința Plenului Camerei Deputaților cu multe ore, au refuzat dezbateri cu societatea civilă (oameni extraordinari), au refuzat discutarea amendamentelor pe care AUR le-a depus la inițiativa societății. Situația e foarte proastă. Așa-zisa liberalizare a prețurilor la energie ne-a dus într-o situație foarte proastă din care nu putem ieși decât în mod invers. Reglementând prețurile la producător și obligându-i pe aceștia să vândă resursele energetice, petroliere pe piața internă”, a precizat deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

“Este firesc să existe pozitii diferite pe subiecte economice majore. Coaliția nu se poate rupe pentru că nu există altă formulă de guvernare” , a subliniat deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin.

Liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș, atrage atenția, pe de altă parte, că acum oamenii și economia suferă, ceea ce impune o schimbare, la care Partidul Social Democrat lucrează activ, prin măsurile și pachetele sale. „În primul rând, societatea noastră are  nevoie acută de reducerea decalajelor sociale, iar acest lucru necesită o reformă.

În persperctiva Partidului Social Democrat este nevoie de o reformă fiscală care să asigure justiția socială, echitatea și solidaritatea între contribuabili, iar acest lucru cere ajustarea Codului Fiscal, care, în forma sa actuală și-a demonstrat limitele.

Scopul acestei reforme nu este de a introduce anumite taxe, sau a le elimina, ci de a crea un echilibru care să ofere un trai decent tuturor cetățenilor. Soluțiile aduse de Partidul Social Democrat privind reforma fiscală vizează introducerea unor impozite mai mari, pentru cei cu venituri ridicate și impozite mai mici, pentru cei cu venituri mici.

În ceea ce privește criza prețului carburanților, o altă problemă acută cu care cetățenii se confruntă, în perspectiva experților Partidului Social Democrat soluțiile pentru reducerea prețurilor la combustibili, prin plafonare, sunt introducerea unui preț maximal sau limitarea adaosului pe lanțul comercial. S-a putut observa faptul că soluțiile fiscale implementate în alte state europene, precum Germania, Suedia, Polonia, de a reduce acciza sau taxa la carburanți, nu i-au determinat pe operatorii economici să scadă prețurile carburantului, astfel reducerea prețului trebuie realizat într-o altă formă.

În cadrul coaliției PSD a prezentat aceste soluții, iar Ministrul Finanțelor a pus la dispoziția Ministrului Energiei, care răspunde în mod direct de inițierea proiectului de act normativ, toate datele necesare pentru o reglementare justă a acestui domeniu.

Toate aceste soluții sunt gândite pentru cetățenii noștri și bunăstarea economică.

Totodată, nu trebuie să uităm de toate programele și soluțiile implementate de miniștrii PSD pentru agricultură, proiecte de infrastructură, proiectele sociale care vin să sprijine economia țării și bunăstarea cetățenilor.

În definitiv, acest lucru nu exclude colaborarea între toate partidele din coaliție pentru identificarea soluțiilor potrivite ce pot fi implementate de Guvernul României pentru a aduce o îmbunătățire reală în viața cetățenilor”, a explicat Alexandru Cordoș.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut