Luptă tot mai strînsă pentru putere, în PNL

Se îngroașă gluma în PNL. Susținătorii lui Florin Cîțu s-au înverșunat, după episodul „aventurile premierului în America”, și au decis să ăl țină în șah pe Ludovic Orban.

Specialiștii atrag atenția că ultimele gesturi venite din partea taberei primului ministru l-au întărit, practic, pe acesta, destabilizându-l, în schimb, pe actualul președinte al liberalilor.

Deși l-a discreditat în fața opiniei publice, antrenând și accelerarea scăderii suportului electoral pentru PNL, așa cum atestă sondajele, campania îndreptată împotriva premierului Cîțu în legătură cu problemele sale juridice din SUA a avut, în interiorul partidului, mai degrabă un efect invers: adepții săi s-au înverșunat, realizând că există un pericol real ca Ludovic Orban să întoarcă tendința pentru congres, și au atacat prin scrisoarea de susținere pentru Cîțu și, mai ales, prin votul de susținere pentru Dan Vilceanu la Ministerul de Finanțe”, afirmă Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj.

În opinia sa, acest ultim gest a marcat izolarea lui Orban în Biroul Permanent și consolidarea taberei Cîțu, premierul ieșind, în mod evident, întărit. „Probabil că replica taberei Orban va veni prompt și va fi destul de virulentă.

Este regretabil însă că, în acest război intern, criteriile pentru promovarea în partid și în guvern legate de moralitate, eficacitate și administrarea chibzuita a afacerilor publice nu au nicio relevanță, interesele cetățenilor fiind, din nou, subordonate intereselor politicienilor”, mai spune Sergiu Mișcoiu.

USR-PLUS a „uitat” de inițiativa Fără penali în funcții publice

Pe de altă parte, lliderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș amintește de o inițiativă semnată de români și promovată de colegii de coaliție ai liberalilor, cei de la USR-PLUS. Pentru condamnarea penală, social democrații i-au cerut premierului, de mai multe ori, demisia.

„Cu privire la acest subiect, nu stiu ce ar mai fi de spus, oricum vedem că orice am zice, nu se întâmplă nimic.

Nici partenerii de coaliție nu zic nimic nici președintele României . Cat il privește pe  „penalul Cîțu” fiecare zi în care coaliția de guvernare, USR-PLUS, stă la masă cu Cîțu este o jignire la adresa tuturor românilor care au semnat inițiativa „Fără penali în funcții publice”.

Orice justificarea a celor de la USR-PLUS este penibilă în raport cu standardul pe care l-au invocat când nu erau la putere. Cîțu este penal și în SUA și în România, iar prezența USR-PLUS în același guvern cu acesta reprezintă o susținere directă a unui penal în cea mai înaltă funcție publică. Observăm astfel că fotoliile de miniștri sunt mai importante pentru USR-PLUS decât principiile de reformare a clasei politice din România, invocate demagogic când nu erau la putere”, a afirmat liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

Pe acest subiect, liberalii se abțin de la prea multe comentarii.

“Ca și deputat, eu trebuie să analizez activitatea guvernamentală. Aceasta nu pare a fi afectată în mod direct de recentele dezbateri din spațiul public. În ceea ce privește faptele fiecăruia și modul de comunicare cu cetățenii, acestea sunt chestiuni care sunt asumate și explicate în mod individual”, a declarat deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin.

PNL a scăzut în sondaje

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că din cauza modului în care s-a derulat campania internă, în special din partea susţinătorilor lui Florin Cîţu, partidul a intrat pe un trend descendent şi în prezent a coborât sub 20% în sondajele de opinie.

„Eu sunt preşedintele PNL. Cum să nu îmi exprim îngrijorarea pentru faptul că după depunerea candidaturii la funcţia de preşedinte al PNL, din cauza modului în care s-a derulat campania, în special din partea susţinătorilor lui Florin Cîţu, PNL a intrat pe trend descendent şi astăzi am coborât sub 20% în sondajele de opinie. Îi îndemn pe toţi aceia care nu fac altceva decât să atace preşedintele PNL de dimineaţă până seara numai pentru că este candidat la funcţia de preşedinte al partidului să se potolească, să înceteze cu toate atacurile”, a spus Orban.

El a adăugat că nu l-a atacat niciodată pe preşedintele Klaus Iohannis, cu care spune că are o ‘relaţie consolidată’.

„Eu am o relaţie consolidată cu preşedintele, o relaţie veche, am acţionat împreună, am avut un parteneriat împreună, avem un parteneriat împreună şi vom continua să aveam un parteneriat împreună şi după ce voi câştiga preşedinţia PNL, pentru că la mine funcţionarea acestui parteneriat s-a văzut timp de cel puţin 4 ani, cât am fost preşedintele partidului, că a adus rezultate favorabile pentru România şi pentru PNL”, a afirmat Orban.

Acesta a adăugat că incidentele din trecutul premierului Florin Cîţu au dus la pierderea încrederii românilor în acesta, iar această pierdere de încredere a afectat şi partidul.

„Problema cea mai mare este că premierul nu a informat opinia publică şi mai ales că nu şi-a informat colegii importanţi de partid şi pe preşedintele României privind existenţa acestor episoade din trecut, care pot să ridice semne de întrebare”, a mai spus liberalul.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut