Luna Tagore

Anul 2021 marchează 160 de ani de la nașterea și 80 de ani de la moartea lui Rabindranath Tagore, primul laureat Nobel al Asiei și o personalitate enciclopedică pentru cultura Indiei și a lumii. Cu acest prilej, Centrul Cultural Rabindranath Tagore, în colaborare cu Centrul Clujean pentru Studii Indiene și Editura “Cununi de Stele”, propun o serie de evenimente menite să-i ofere un omagiu lui Tagore și să dezvăluie variatele dimensiuni ale operei sale, precum și relevanța lor pentru omul contemporan.

Doritorii sunt invitați să pătrundă în lumea acestui mare artist, care a evocat în creația sa unitatea cu natura și universul, năzuințele cele mai profunde ale sufletului uman și dragostea pentru viață. Vor vedea cum Tagore a folosit, ca nimeni altul, o varietate de medii creative, în mod special cuvântul, muzica și dansul, pentru a transmite un mesaj profund umanist, ce transcende orice granițe temporale și geografice.

Un eveniment anunțat pentru sâmbătă, 14 august, ora 17:00, pe platforma ZOOM (cu participare gratuită) se intitulează „Tagore, dans și creativitate”, invitați fiind dr. Kaustavi Sarkar – Departamentul de dans, Universitatea din Carolina de Nord, SUA și dr. Rohini Dandavate – dansatoare Odissi, doctorat în politică culturală și administrarea artelor.

Rabindranath Tagore regăsește sensul însuși al existenței în activitatea creativă. Dansul rămâne o modalitate importantă de exprimare creativă pentru Tagore, în viziunea sa asupra educației holistice. Universitatea Visva-Bharati, fondată de acesta la Santiniketan, e recunoscută pentru interesul acordat mișcării corporale. Ca artistă bengaleză, dr. Kaustavi Sarkar va vorbi despre dans și despre creația lui Tagore, împărtășind în același timp procesul creativ al viitoarei producții, „Bichitro Anondo”, sub direcția coregrafică a cunoscutei artiste și profesoare dr. Rohini Dandavate.

Pentru sâmbătă, 21 august, ora 17:00, tot pe ZOOM este anunțată proiecția piesei de teatru-dans “Chandalika”, cu Kaberi Chatterjee, protagonista rolului principal, doctorat în stilul de dans creat de Rabindranath Tagore și Obhi Chatterjee, producătorul filmului.

Prokrithi, o fată care e respinsă și ignorată de ceilalți săteni, descoperă un nou sens în viață atunci când Anondo, călugăr budist, îi cere apă și îi redă demnitatea spunându-i că apartenența la o anumită castă nu o face mai puțin umană decât ceilalți. Tagore și-a exprimat prin opera sa dezacordul cu privire la discriminarea socială de orice fel. Participanții vor afla mai mult despre aceste aspecte ale gândirii sale și cum a ajuns să își prezinte viziunea prin intermediul pieselor de teatru-dans, folosind ca medii de expresie muzica și dansul.

Evenimentul de luni, 31 august, ora 18:00 (la fel, pe ZOOM), se intitulează „Mesajul atemporal și universal al poeziei lui Rabindranath Tagore”. Participă: Kaberi Chatterjee, specialist în opera lui Rabindranath Tagore și Carmen Mușat Coman, directorul Editurii “Cununi de Stele”. Va fi un recital de poezie bilingv, în bengali și română, o șansă rară de a asculta în limba originală poeziile lui Tagore, în mod special cele din volumul “Prinos de cântece” (“Gitanjali”, premiul Nobel pentru Literatură în 1913), dar și cele traduse direct din bengali în română de către Amita Bhose.

Natura și viața rurală a Bengalului – expoziție de fotografie prezentată de Abhijit Kar Gupta (10-31 august; pe site-ul Namaste India) propune o incursiune vizuală în universul natural care l-a inspirat pe Tagore și i-a conturat sensibilitatea artistică.

Pentru a se înscrie la evenimentele ce vor avea loc pe ZOOM, doritorii trebuie să completeze formularul disponibul pe site-ul  https://namasteindia.ro/

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut