Luminație în pandemie: Spectacol Ad Aeternum

Spectacolul Ad Aeternum de muzică de operă și balet, ce avea loc de obicei în Cimitirul Central, acum înregistrat și fără public, va fi difuzat de Scena Urbană pe 1 noiembrie, simultan, pe mai multe canale online și AUDIO în 4 cimitire din municipiu și pe Radio Cluj

Tradiția concertului de Luminație din Cimitirul Central/Házsongárd din Cluj-Napoca, organizat, în ultimii 5 ani, de Asociația Scena Urbană, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca, datorită semnificației lui profunde, trebuie să continue și în an de pandemie, însă fără public.

Organizatorii precizează că având acest gând în minte și cu scopul de a evita orice fel de expunere publică în contextul normelor de distanțare și a celor sanitare impuse de starea curentă, Scena Urbană anunță că va oferi clujenilor și anul acesta momentul muzical mult așteptat. De data aceasta, însă, va fi sub forma unui spectacol de muzică și balet fără public, înregistrat* în prealabil și transmis în ziua de duminică, 1 noiembrie, de la ora 18.05 pe mai multe canale simultan și anume: pagina de Facebook a Scenei Urbane, cu preluare și pe paginile partenerilor; Radio Cluj (audio); în 4 dintre cimitirele din municipiul Cluj-Napoca (audio): Cimitirul Central, Cimitirul Crișan, Cimitirul Mănăştur, Cimitirul Lombului.

Transmisia de duminică va fi precedată vineri, 30 octombrie, de o avanpremieră a spectacolului fără public, o bucată mai scurtă de înregistrare ce va fi difuzată astfel: de la ora 18.30, în premieră la TVR Cluj și de la ora 20.00, pe pagina de Facebook a Scenei Urbane, cu preluare și pe paginile partenerilor

Spectacolul fără public de anul acesta poartă numele de ”Ad Aeternum” și a fost înregistrat de: 8 instrumentiști ai Claudiopolis Youth Orchestra și 17 copii de la Armonia Music îndrumați de Rada Lăpușan, sub bagheta dirijorului Vlad Eniu, 10 interpreți ai corului Sf. Cecilia, sub bagheta dirijorului Potyó István și 10 balerini sub coregrafia lui Vlad Sebastian, fiind regizat de Ina Hudea.

”Luminația, sau Ziua Morților, este o zi de celebrare care implică întreaga comunitate. Anul acesta e pandemie, o știm și o trăim zi de zi cu toții, însă Luminația nu putea să treacă așa… fără un moment special, fără o mână de ajutor întinsă semenilor noștri. De 1 noiembrie, cimitirele sunt luminate de amintirile și poveștile de viață retrăite la lumina lumânărilor aprinse de familii și prieteni. Acum nu mai putem face asta, dar putem să fim în continuare sprijin, chiar și virtual, unii pentru alții, să ne dăm curaj unul altuia pentru o nouă zi, să trăim separat, dar cumva la fel, ”împreună”, emoția unui moment artistic, unic, așa cum este spectacolul nostru de Luminație”, explică arh. Daniela Maier, coordonatorul Scenei Urbane.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut