Lucrări de igienizare în parcul gherlean

Unul dintre cele mai vechi și mai frumoase parcuri din zona noastră se găsește în municipiul Gherla.

Supranumit și „Micul Schönbrunn”, parcul mare al orașului de pe Someș, conceput și proiectat într-un stil original englezesc, a fost inaugurat în anul 1864 și se întinde pe circa 40 de hectare. Aleile principale sunt orientate în direcțiile punctelor cardinale și intercardinale ca o adevărată „roză a vânturilor”. Parcul (o adevărată oază de frumusețe și liniște, cum puțin orașe au în țara noastră!) cuprinde variate specii de arbori autohtoni (unii cu o vechime de peste 100 de ani!), dar și exotici, printre ele se află și doi arbori Ginkgobiloba, o raritate pe meleagurile noastre. Deci, nu e de mirare dacă edilii gherleni au mare grijă de această adevărată rezervație naturală, an de an, în timpul verii, vizitat de un mare număr de turiști din țară și străinătate.

Chiar și în această perioadă de iarnă Primăria întreprinde noi măsuri de igienizare (am spune de primăvară, dar mai este până atunci) în parcul orașului. Printre lucrările de „sezon” amintim eliminarea tufelor și a lăstarilor crescuți sălbatic, nivelarea și erbicidarea selectivă și reînsămânțarea solului (asta nu s-a făcut de foarte mulți ani), pentru a pune în valoare întreg spațiul verde existent în parcul mare. Prin grija persnalului muncitor de la SC ADP SA (fosta RADP) au fost măturate, adunate și transportate frunzele uscate rămase pe marginea aleilor încă de toamna trecută. De asemenea, au fost curățate crengile arborilor din parc, care au fost tocate și vândute. În aceste zile se face curățenie generală și pe malul Canalului Someșului  ce trece prin parc și în jurul podurilor și podețelor din zonă. Cum sosește primăvara, vor fi repuse la loc toate băncile, iar în părculețul copiilor din vecinătate ștrandului vor fi revopsite și reînnoite toate jocurile și dotările.

În această perioadă astfel de lucrări de igienizare se execută la Gherla și în părculețul din centrul orașului, în zonele verzi din cartiere și în zonele de agrement din împrejurimile municipiului.

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut