Lucrări agricole de sezon în comuna Sînmărtin

Timpul frumos de la începutul lunii aprilie i-a scos din casă pe locuitorii celor opt sate componente ale comunei Sînmărtin, unde majoritatea populaţiei lucrează în agricultură, și puţini fac naveta la societăţile comerciale din municipiul Gherla.

Pe acele meleaguri de pe Cîmpie ocupaţia oamenilor este cultivarea pămîntului, deși pe dealurile din jur hotarul nu este chiar aşa de roditor. Cu toate acestea, gospodarii localităţilor rurale își petrec majoritatea timpului pe suprafeţele arabile din împrejurimile satelor.

După cum ne-a informat zilele trecute primarul comunei Sînmărtin, Ioan Fărtan, lucrările de sezon sunt în întârziere şi asta nu este de mirare, deoarece la mijlocul lunii martie pe vîrfurile dealurilor a mai fost zăpadă. Chiar şi întreţinerea celor 800 hectare de păşuni naturale se află în întârziere. Pe raza comunei există peste 500 de bovine şi în jur de 3.000 de ovine. Crescătorii de animale au mai recuperat ceva din restanţe, ei au muncit şi la sfârşitul săptămînii trecute la curăţirea păşunilor. Printre ei i-am întîlnit şi pe cunoscuţii deţinători de bovine şi ovine din satul Diviciorii Mari, unde se găsesc mai multe turme de oi. Norocul lor a fost că toată iarna au fertilizat cu gunoi de grajd păşunile naturale din zonă, iar acţiunile de curăţire au demarat încă la începutul lunii martie, în ciuda ninsorilor din aceea perioadă. Aşa au procedat şi vecinii din Tîrgşor, unde există şi o fermă de vaci cu un efectiv mai mare de animale. A fost mai greu pentru deţinătorii de ovine din satele Cutca şi Ceaba, aflate pe vârf de deal, unde iarna s-a prelungit.

În paralel cu acţiunile de întreţinere a păşunilor, în comuna Sînmărtin se fac pregătirile în vederea însămânţării culturilor prăşitoare, porumbul ocupând mari suprafeţe în agricultura comunei. Lucrările vor fi efectuate mecanic, pentru că în ultimii ani tot mai mulţi oameni au cumpărat tractoare şi alte utilaje mecanice. Terenurile au fost arate încă din toamnă, iar cei care nu au realizat această lucrare la timpul potrivit o fac acuma. Curios, în această primăvară, în împrejurimile celor opt sate nu este apă pe suprafeţele arabile (agricultorii chiar se plîng că a plouat puţin), doar topirea bruscă a zăpezii a dat ceva bătăi de cap cetăţenilor. Prin grija Primăriei, în satul Sîmboieni au fost amenajate şanţuri betonate, iar astfel de investiţii vor fi realizate în acest an şi la Cutca.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut