Lovitură grea pentru armata rusă

Forţele ucrainene au înregistrat o ‘victorie substanţială’ prin spargerea defensivei ruse în regiunea Harkov, a declarat vineri un responsabil numit de Moscova în zona ocupată de forţele ruse în această regiune omonimă din estul Ucrainei, relatează Reuters.

Vorbind la televiziunea de stat rusă, Vitali Gancev a spus: ‘Însuşi faptul spargerii apărării noastre reprezintă deja o victorie substanţială pentru forţele armate ucrainene’.

Ministerul rus al Apărării a postat imagini video cu ceea ce a spus că sunt trupe ruse trimise în regiunea Harkov.

Unele zone la est de oraşul Harkov, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume şi al doilea oraş ca mărime din Ucraina, au fost ocupate de forţele ruse imediat după invazia la 24 februarie, dar Rusia nu a reuşit să captureze şi oraşul propriu-zis.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că trupele ucrainene au ‘eliberat zeci de aşezări’ şi au recuperat peste 1.000 km pătraţi de teritoriu de la forţele ruse în est şi sud în ultima săptămână.

Kremlinul a refuzat să comenteze informaţiile referitoare la avansul ucrainenilor în regiunea Harkov, limitându-se să spună că problema ţine de competenţa Ministerului Apărării.

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat vineri că forţele ucrainene au avut un anumit succes în operaţiunile lor din Harkov şi Herson.

Trupele ucrainene au recucerit peste 700 km pătraţi de teritoriu în sudul şi în estul regiunii Harkov, unde au avansat cu până la 50 km în adâncul poziţiilor ruse şi au recucerit 20 de sate, a declarat joi un general ucrainean.

‘Vedem în prezent succes la Herson, vedem succes la Harkov şi aceasta este foarte, foarte încurajator’, a afirmat Austin în timpul unei conferinţe de presă cu omologul său ceh la Praga.

Aceste câştiguri ar însemna o lovitură serioasă pentru Rusia, care – potrivit serviciilor de informaţii occidentale – a suferit pierderi imense. În schimb, ar reprezenta un impuls puternic pentru Kiev, dornic să arate susţinătorilor săi occidentali că poate schimba situaţia din teren dacă dispune de suficient armament şi că merită să fie sprijinit în continuare, comentează Reuters.

Ucraina vorbeşte de câteva săptămâni despre o contraofensivă în sud, în curs de desfăşurare, deşi detalii despre această operaţiune sunt puţine. Analişti militari occidentali cred că Rusia s-ar putea să se fi lăsat expusă în alte zone în timp ce se grăbea să-şi consolideze poziţiile în sudul Ucrainei.

În estul Ucrainei, opt civili au fost ucişi joi şi alţi 17 răniţi în urma unor lovituri ruseşti asupra oraşului Bahmut, a declarat vineri guvernatorul regional, Pavlo Kirilenko, la o zi după ce armata ucraineană a anunţat recucerirea unor teritorii ocupate anterior de forţele ruse, relatează AFP.

‘Bahmut a fost oraşul cel mai afectat: opt persoane au fost ucise în cursul zilei (de ieri), iar alte 17 au fost rănite’, a indicat Kirilenko pe Telegram, adăugând că ’20 de case, şase imobile, patru magazine, Casa de Cultură şi centrul administrativ al oraşului au fost avariate’. Piaţa din oraş a fost ‘sub focul’ artileriei ruse, a mai adăugat el.

Bahmut, cu 70.000 de locuitori înainte de declanşarea invaziei la 24 februarie, nu mai are acces la apă sau curent electric pentru a patra zi consecutiv, a detaliat oficialul.

În Donbas, bazin minier din estul Ucrainei, unde s-au dat cele mai aprige lupte în ultimele luni, Kievul a afirmat joi că forţele sale au avansat cu 2 până la 3 kilometri în zona Kramatorsk şi Sloviansk şi au recucerit localitatea Ozerne, la 45 km nord de Bahmut.

În nord-est, drumul de la Harkov în direcţia sud-est, spre Balakliia era deschis circulaţiei vineri dimineaţa, a constat o echipă de reporteri AFP, o zonă pe care armata ucraineană pare să o fi recucerit în luptele din ultimele zile.

Circulau multe maşini civile, dar şi vehicule militare, se formaseră cozi la mai multe puncte de control.

Ucraina a revendicat o serie de succese în nord-est, est şi sudul ţării, afirmând că a recucerit teritorii şi multe localităţi, în special în jurul Harkovului.

Aceste câştiguri sunt cele mai importante pentru Ucraina de la retragerea trupelor ruse de lângă Kiev la sfârşitul lunii martie.

Imagini cu vehicule blindate ucrainene care intră în Balakliia au devenit virale pe reţelele de socializare, în timp ce autorităţile ucrainene nu au dezvăluit până acum numele zonelor recucerite.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut