Locuri noi în creşele şi grădiniţele clujene

Una dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă părinţii clujeni, în fiecare an, este lipsa locurilor în creşe şi grădiniţe. În 2020, pentru reducerea deficitului, municipalitatea are în vedere câteva investiţii.

Conform proiectului de buget aflat în dezbatere publică, Primăria Cluj-Napoca vrea să finalizeze o nouă creşă, pe str. Grigore Alexandrescu, cu 90 de locuri, suma prevăzută pentru acest obiectiv, în acest an, fiind de 8,2 milioane lei. Totodată, vor începe alte lucrări la noul corp al creşei de pe str. Meziad (90 de locuri), suma prevăzută fiind de 5 milioane lei. 
Tot pentru reducerea deficitului de locuri, în bugetul municipiului Cluj-Napoca sunt cuprinse şi obiective precum modernizarea şi reconversia clădirii existente în creşa şi grădiniţa de pe strada Parcul Feroviarilor 1A (110.000 lei), şi extinderea grădiniţei de pe str Traian Vuia, cu un corp de clădire cu destinaţia creşă (105.000 lei).

Nu în ultimul rând, Primăria Cluj-Napoca are în vedere finalizarea modernizării Grădiniţei „Căsuţa Poveştilor” şi începerea lucrărilor la modernizarea Grădiniţei „Floare de Iris”.

Pentru extinderea Grădiniţei „Parfum de Tei” (100.000 lei), de pe str. Decebal 41, cu 6 noi săli de grupă, cabinet medical, sală de mese, cabinet metodic. este în curs de realizare documentaţia tehnică.

Prin intermediul unor proiecte europene – prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 – vor fi modernizate grădiniţele „Căsuța Poveștilor” (București nr. 22), aici fiind prevăzută suma de 4,8 milioane lei şi „Floare de Iris” (str. Războieni nr. 67A), cu suma de 3 milioane lei. Pentru „Căsuța Poveștilor” licitaţia de proiectare şi execuţie a fost adjudecată, lucrarea urmând să fie finalizată până la sfârşitul anului 2020, iar grădiniţa „Floare de Iris” este în faza de achiziţie publică a lucrărilor de proiectare şi execuţie. Prin reabilitarea, extinderea, modernizarea şi dotarea grădiniţei „Căsuța Poveștilor” va creşte numărul de copii beneficiari de la 85 la 108.

Primăria Cluj-Napoca urmărește crearea de noi creșe, respectiv extinderea celor existente, pentru mărirea numărului de locuri. În acest moment, în municipiul Cluj-Napoca, în unitățile aflate în subordinea Primăriei, există 1.232 locuri în creșe.

Anul trecut, aproape 1000 de copii din Cluj-Napoca au rămas fără un loc în creșă.

Anca M.Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie