Localităţile neelectrificate din judeţul Cluj ar putea beneficia de iluminat stradal cu lămpi LED şi panouri fotovoltaice

panouLocalităţile din judeţul Cluj în care nu există reţea de energie electrică sau au deficienţe grave în furnizarea acesteia ar putea beneficia de iluminat stradal cu lămpi LED şi panouri fotovoltaice.

În acest sens, consilierii judeţeni vor analiza în cadrul şedinţei din 28 noiembrie modul în care se poate implementa Programul “Iluminat stradal cu lămpi LED (light-emitting diode) şi panouri fotovoltaice, în localităţile rurale ale Judeţului Cluj”, iniţiat de consilierul Rareş Rusu.

Prin intermdiul acestui program nu mai puţin de 62 de comune în care există localităţi fără energie electrică ar putea beneficia de iluminat stradal.

‘’Avantajele unui astfel de sistem sînt independenţa faţă de reţelele electrice, mentenanţa mai scăzută faţă de sistemele clasice şi poluarea minimă. Mai mult, acestea pot fi instalate foarte uşor în zone izolate. Dezavantajele includ, în principal, investiţiile iniţiale mai mari faţă de sistemele convenţionale şi scăderea alimentării cu energie din cauza zăpezii, prafului sau umezelii depuse pe panourile solare. Astfel de proiecte au fost implementate în special în zonele rurale ale Indiei şi din Bangladesh. De exemplu, regiunea Sundarbans, cu mari carenţe în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică din cauza izolării accentuate, a construit un sistem de iluminat stradal încă din 2010. Acest lucru dovedeşte că sistemele de acest gen au fost testate, sînt eficiente dacă sînt întreţinute corespunzător şi au un potenţial mare de creştere şi dezvoltare, mai ales că Judeţul Cluj se află într-o zonă cu radiaţie solară medie, singurele zone cu radiaţie solară redusă din judeţ şi implicit cu viitoare probleme de producere a energiei solare sînt porţiunile mai înalte ale masivelor Vlădeasa-Gilău-Muntele Mare (comunele Poieni, Săcuieu, Mărgău, Măguri-Răcătău, Mărişel, Beliş, Băişoara). În aceste zone, sistemele de iluminat cu panouri solare pot funcţiona în tandem cu sisteme convenţionale, racordate la reţelele electrice principale’’, se arată în documentul ce va fi analizat de consilierii judeţeni.

Pentru realizarea acestui proiect ar trebui ca în prima fază să se creeze un program pe termen lung (multianual), de parteneriat, între Judeţul Cluj, prin Consiliul Judeţean, şi comunele din Judeţul Cluj, pentru implementarea unui sistem de iluminat stradal pe bază de energie solară. Acesta poate fi realizat, pentru început, în intravilanele localităţilor, pentru ca ulterior să poată fi extins şi de-a lungul principalelor căi de acces rutiere din extravilanul acestora.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut