Localitățile clujene în care masca devine obligatorie în spații deschise

Un oraș și două comune din județul Cluj au înregistrat o incidență a cazurilor de infectare cu coronavirus mai mare de 3 la mia de locuitori Este vorba de municipiul Gherla(4,24 cazuri) și comunele Câțcău(7,55) și Sic(4,36). În acest context, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a dispus o serie de măsuri pentru prevenirea răspândirii cazurilor de coronavirus. Astfel au fost instituită obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise. Măsura se aplică începând din 16 octombrie pe o perioadă de 14 zile.

De asemenea, în cazul a 18 unități administrative în care s-a depășit pragul de infectare cu coronavirus de 1,5 la mia de locuitori este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, , cum sunt pieţele, târgurile, zonele de aşteptare, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale comerciale și în proximitatea instituțiilor de învățământ până la o distanță de 50 de metri. Este vorba de localitățile Cluj-Napoca, Dej, Câmpia Turzii, Aiton, Apahida, Baciu, Borșa, Chinteni, Cuzdrioara, Feleacu, Florești, Gilău, Jucu, Mintiu Gherlii, Mociu, Petreștii de Jos, Săcuieu și Tritenii de Jos.

„Situaţia este una mai mult decât îngrijorătoare, alarmantă chiar. (…) La nivelul judeţului Cluj avem cele trei UAT-uri cu incidenţă peste 3 la mie. La cum evoluează cifrele vom ajunge în foarte scurt timp şi la nivelul municipiului Cluj-Napoca în jurul cifrei de 3 la mie. După ce depăşim 3 la mie, intrăm cu alte scenarii, cu alte măsuri, alte restricţii. Putem lua în calcul inclusiv carantinarea unităţii administrativ-teritoriale, în anumite condiţii, ţinând cont de mai mulţi factori”, a declarat prefectul Mircea Abrudean.

El a lansat şi un apel către populaţie de a purta masca de protecţie în toate spaţiile deschise şi închise, chiar dacă incidenţa COVID-19 este mai mică.

„Rugămintea şi apelul pe care le fac către clujeni se referă la purtarea măştii peste tot în spaţiile deschise. Este o recomandare fermă, pentru că obligativitatea o putem institui la peste 3 la mie”, a mai spus Mircea Abrudean.

În ultimele 24 de ore, au fost raportate peste 227 de infecții în județul Cluj. Ultimul record negativ al infecțiilor cu coronavirus a fost înregistrat miercuri, când au fost raportate 198 cazuri noi.

Până în 15 octombrie, în județul Cluj au fost confirmate 5092 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), ceea ce face ca județul Cluj să se situeze pe locul zece la nivel național la capitolul număr de cazuri de coronavirus înregistrate de la începutul pandemiei.

La nivel național au fost înregistrate 4.013 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 în urma efectuării a 29.646 teste.
Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv, precizează GCS

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut