Lista lui Cioloș, văzută de la Cluj

Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat luni că a depus la Parlament lista cu miniştri şi programul de guvernare, subliniind că este nevoie de un executiv capabil să îşi asume măsurile dificile care urmează şi că aşteaptă ca partidele să voteze acest Cabinet. Din echipa sa fac parte foști miniștri USR din Cabinetul Cîțu, dar pe listă se mai regăsesc și nume noi.

Pentru ca acest guvern să fie investit, este nevoie de 234 de voturi.

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, consideră că lista aprobată de Biroul Național și de Comitetul Politic este alcătuită din tineri profesioniști și competenți.
Aceasta este lista care a fost aprobată de Biroul Național și de Comitetul Politic în urma analizei candidaturilor depuse și credem că este o listă cu mulți tineri profesioniști și competenți. Avem și de la Cluj pe cineva (n.red Mihai Goțiu- la Ministerul Mediului). În ce privește programul de guvernare, este foarte structurat și complex și cred că este un exemplu de profesionalism și răspunde atât problemelorpe termen scurt cât și nevoilor de dezvoltare pe termen mediu și lung”, a declarat senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

Pe de altă parte, deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, spune că nu vede cum ar putea guverna eficient o formațiune politică ce are doar 80 de parlamentari.

“PNL nu a stabilit, deocamdată, cum va vota propunerea de Guvern USR. Urmează ședințele forurilor statutare în care se va lua o decizie. Totuși, nu văd cum ar putea guverna în mod eficient o formațiune care are 80 de parlamentari din 465”, a afirmat deputatul Radu Moisin.

În opinia liderului PSD Cluj, Alexandru Cordoș, propunerea Cabinetului Cioloș reprezintă doar o urmă rămasă a jocului politic dintre PNL și USR. Au demisionat de la guvernare, pentru a se întoarce în fruntea țării, după un eșec neasumat, spune președintele social democraților clujeni.  El consideră că soluția reală este un guvern de specialiști până la alegerile anticipate.

„Au votat moțiunea de cenzură, pentru a demite Guvernul Cîțu, acuzându-l de incapacitate. Practic au demis un guvern din care au făcut parte, iar acum își gândesc reîntoarcerea la putere, fără țapul ispășitor, Florin Cîțu.

Să fim realiști și să privim cu atenție șituația din România. Întreaga coaliție este responsabilă de situația actuală prin care trecem. Ne aflăm într-o criză sanitară, căci România nu a fost pregătită pentru valul 4. Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, actuala propunere pe listă, a omis necesitatea pregătirii țării pentru valul 4, și a lăsat România într-o absolută criză, pentru a pleca fără imaginea pătată de la guvernare”, a subliniat liderul PSD Cluj.

El mai atrage atenția că economia este la pământ, România a acumulat o datorie record, 57 de miliarde de euro, avem cea mai mare inflație din ultimii 11 ani, iar rata de cumpărare a scăzut cu 14%.

„Inflastructura este și ea foarte slab dezvoltată. Accesarea PNRR-ului a fost problematică, administrațiile s-au confruntat cu blocaje și sistări de proiecte. Toate acestea în perioada în care, foștii miniștrii USR din Guvernul Cîțu, actualii propuși pe lista Guvernului Cioloș au guvernat țara.

Nu văd, sub nici o formă, posibilitatea ca acest Guvern să-și primească votul de încredere. Soluția reală este un guvern de specialiști până la alegerile anticipate.

PSD nu va vota acest guvern. Este o iresponsabilă lipsă de timp și de soluții reale pentru România.

Este inadminisibil ca cetățenii să plătească costurile finale datorate incompetenței ministrilor din Guvernul Cîțu- Cioloș”, a mai precizat Alexandru Cordoș.

El spune că a văzut planul de guvernare propus de Cabinetul Cioloș și se declară siderat de faptul că soluția gestionării crizei sanitare, în perspectiva miniștrilor USR este concedierea angajaților de stat sau domeniu privat care nu au certificat verde.

„Această acțiune reprezintă clar o încălcare a drepturilor omului și mai cu seamă o acțiune tiranică, fără fundament constituțional.

Nu putem pedepsi și mai mult românii pentru incapacitatea Guvernului de a gestiona pandemia, de a asigura testarea gratuită, de a pregăti secțiile ATI pentru valul 4, de a contracta tratamentele necesare și de a realiza o campanie corectă de informare. Cea mai mare problemă în acest moment este dezinformarea în masă. Doar cei care nu au capacitatea de a înțelege vor da vina pe cetățenii nevaccinați, în loc să observe că acesția sunt îngroziți de ceea ce au auzit, de informațiile false și de toate teoriile care au fost permise în spațiul public, atunci când coaliția aflată la Guvernare avea alte interese majore. Se trage de timp, iar fiecare minut contează pentru viitorul nostru și pentru redresarea României,” a declarat, pe de altă parte, liderul PSD Cluj. 

Un guvern monocolor

Dacian Cioloș a punctat că nu e momentul pentru un experiment.

„Am depus o listă de miniştri pentru un guvern monocolor, ancorat în structura politică a partidului, pentru că nu e momentul pentru un experiment. Am vrut să ne pregătim în aşa fel încât să fim gata, în cazul în care guvernul va trece, să putem începe guvernarea fără alte complicaţii administrative. Avem nevoie, în cazul în care acest guvern trece, de oameni care să răspundă rapid nevoilor politice şi care să îşi asume măsurile dificile care urmează. Noi suntem pregătiţi să ne asumăm aceste măsuri dificile. Din păcate, suntem într-un moment în care nu ne mai putem permite să pierdem nicio secundă. Avem nevoie de un executiv capabil să îşi asume în fiecare minut deciziile necesare şi să poate să acţioneze imediat”, a afirmat Cioloş.

El a spus că programul de guvernare propus poate părea dur, dar este necesar.

„Programul de guvernare pe care l-am propus poate să pară dur, dar e necesar, pentru că în situaţii excepţionale e nevoie şi de măsuri excepţionale. Ne vom concentra pe priorităţile evidente în momentul de faţă, avem nevoie de soluţii şi de măsuri imediate pentru criza sanitară. Deja e prea târziu şi vedem că mor zilnic oameni, zilnic sute de oameni, şi trebuie în acelaşi timp să ne pregătim pentru criza energetică, ce poate să lovească puternic oamenii în această iarnă. În rest avem obiectivul de a lansa imediat PNRR pentru a avea acces la fonduri şi pentru a pune în practică măsurile prevăzute în el”, a adăugat Dacian Cioloş.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut