Liderii companiilor anticipează o relansare economică în 2021 sau 2022

Aproape un sfert dintre liderii companiilor globale (23%) susţin că afacerile vor reveni la nivelurile de profitabilitate de dinaintea pandemiei în acest an, în timp ce 44% dintre aceştia anticipează o revenire abia în 2022.

Studiul EY – Global Capital Confidence Barometer arată că 4 din 10 respondenţi (peste 39%) estimează că Europa va deveni regiunea care va genera majoritatea creşterilor şi oportunităţilor în următorii 3 ani, urmată de zona Asia-Pacific (30%) şi America de Nord şi de Sud (24%).
Potrivit s
tudiului, impactul pandemiei COVID-19 rămâne cel mai important factor de risc pentru perspectivele de creştere, în viziunea a 29% din totalul celor intervievaţi. Între principalele trei ameninţări identificatemai figurează modificarea mediului economic global (19%) şi schimbările climatice (14%).

Firmele și-au modificat planurile de investiții

Majoritatea respondenţilor (81%) afirmă ca au fost nevoiţi să îşi modifice planurile de investiţii strategice în ultimele 12 luni ca răspuns la provocările geopolitice. Totodată, aproape două treimi (64%) şi-au amânat o investiţie planificată, în timp ce peste o treime (36%) declară că şi-au anulat integral planurile de investiţii.
Cea mai mare parte a respondenţilor (86%) au declarat că au efectuat o revizuire radicală a strategiei şi portofoliului lor în 2020, iar pentru două treimi (66%) această revizuire a fost neplanificată şi impusă de schimbările de context.

Privind planurile de investiţii, atenuarea impactului pe termen lung al încetinirii creşterii economice provocată de pandemie rămâne cea mai mare prioritate strategică (22%), în timp ce aproape 63% dintre conducătorii executivi intenţionează să majoreze investiţiile în tehnologie şi în capacităţi digitale, iar 57% vor creşte investiţiile pentru atragerea clienţilor.

Achizițiile vor continua și în 2021

Concluziile studiului evidenţiază că, în pofida prăbuşirii pieţei de Fuziuni & Achiziţii în prima jumătate a anului 2020, evoluţia din al doilea semestru a înregistrat creşteri record. Astfel, valoarea tranzacţiilor la nivel global a ajuns la 2,32 trilioane de dolari în al doilea semestru din anul anterior, iar activitatea tranzacţională a crescut cu 123% între primul şi al doilea semestru.
Pe acest fond, aproape jumătate dintre liderii de companii (49%) planifică să achiziţioneze active în următorul an, ceea ce reprezintă o depăşire a mediei ultimilor 11 ani (47%), iar aproape două treimi dintre executivi (65%) intenţionează să achiziţioneze obiective transfrontaliere, vizând să-şi dezvolte capacităţile şi produsele pentru creştere. Principalele sectoare în care sunt vizate achiziţii se referă la: serviciile financiare, telecomunicaţiile, tehnologia, industria auto şi bio-ştiinţele.

Concurenţa pentru active se preconizează că va rămâne acerbă și în 2021, 80% dintre respondenţi anticipând intensificarea acesteia. Dintre aceştia, două treimi (67%) se aşteaptă ca sursa intensificării concurenţei să fie reprezentată de capitalul privat.
Studiul Global Capital Confidence Barometer realizat de EY evaluează gradul de încredere al companiilor în perspectivele economice şi identifică tendinţele şi practicile conducerilor privind modul în care companiile îşi gestionează planurile referitoare la capital.
EY
este prezentă în România din 1992, și are peste 800 de angajaţi din România şi Republica Moldova care furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală şi juridică, strategi şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut