Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” în vizită la Helsinki

Ce poate fi mai incitant pentru un profesor doritor să înțeleagă funcționarea sistemul finlandez de învățământ, decât o vizită în școlile din Helsinki?

Cinci profesori de la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” au fost norocoșii participanți la mobilitatea „Structured Educational Visit to Schools & Training Seminar in Finland”, în perioada 1-7 mai 2022. Activitățile desfășurate pe parcursul întregii săptămâni (seminarii, vizite la școli, tururi ghidate în Helsinki și în Tallin) au dus la descoperirea și înțelegerea celor mai importante aspecte privind sistemul de învățământ, cultura și istoria Finlandei.

Nivelul ridicat la care a ajuns învățământul finlandez este consecința unor factori printre care amintim: implicarea activă și responsabilă a cadrelor didactice în activitățile zilnice și în luarea deciziilor la nivel de școală, colaborarea școlilor cu instituțiile locale, cu părinții și în primul rând dotările materiale, fondurile alocate dezvoltării instituțiilor de învățământ. Fiecare școală decide propriile strategii educaționale, iar toate școlile gimnaziale sunt „egale”, elevii urmând clasele primare și gimnaziale, obligatoriu, la cea mai apropiată școală. La fiecare 4-5 ani apar îmbunătățiri legislative care duc la o evoluție constantă. Dacă aceste îmbunătățiri nu sunt evidente, profesorii intră în grevă, o grevă adevărată, cu școli închise pentru toată lumea (profesori și elevi), continuată până la atingerea obiectivelor. Toți sunt conștienți de faptul că doar perfecționarea și adaptarea strategiilor didactice duc la evoluția societății.

Mulțumim programului Erasmus+ pentru oportunitatea oferită si pentru „Enriching lives, opening minds” cum bine afirmă sloganul acestui program.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut