Lege care facilitează accesul oamenilor din mediul rural la asistenţa medicală primară

Un proiect de lege inițiat de PNL care facilitează accesul oamenilor din mediul rural la asistenţa medicală primară a fost adoptată de Parlament.

În calitate de for decizional, Camera Deputaţilor a votat, cu 244 de voturi pentru şi o singură abţinere, un proiect de modificare a art. 75 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Legea trimisă la promulgare preşedintelui Klaus Iohannis, a fost iniţiată de parlamentarii liberali şi vizează adaptarea legislaţiei la nevoile actuale ale comunităţilor locale, în ceea ce priveşte desfăşurarea serviciilor medicale în zona rurală.

„Până acum, legea nu permitea autorităţilor locale să mai înfiinţeze alte cabinete medicale în afara celor existente. Modificarea legislativă dă posibilitatea Primăriilor să respecte dreptul fundamental al cetăţenilor la sănătate, printr-un acces real şi de calitate la asistenţa medicală primară şi de a beneficia de îngrijirea medicală de care au nevoie. Astfel, a fost eliminată condiţionarea referitoare la înfiinţarea unui sediu secundar de cabinet de medicină de familie într-o altă unitate administrativ-teritorială.

Actul normativ al parlamentarilor PNL era cu atât mai necesar cu cât, de-a lungul timpului, au existat numeroase situaţii de servicii medicale insuficiente sau de slabă calitate, iar oamenii pur şi simplu nu au avut alte alternative pentru a primi tratamentele şi consultaţiile de care aveau nevoie”, a anunțat deputatul liberal de Cluj, Cristina Burciu.

În lipsa alternativei de a exista mai multe cabinete într-o localitate, oamenii erau nevoiţi să îşi caute rezolvarea problemelor medicale la distanţe uneori foarte mari, pentru a beneficia de asistenţa medicală minimală. Acest fapt era inacceptabil, mai ales din perspectiva vârstei înaintate şi resurselor financiare limitate ale beneficiarilor.

„În concluzie, consider că este o lege binevenită pentru populaţia din zona rurală, iar intrarea acesteia în vigoare va rezolva definitiv problemele existente în ceea ce priveşte asigurarea accesului tuturor româilor la asistenţa medicală de bază”, susține parlamentarul PNL de Cluj.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut