Lecturi | „Vara coriștilor”, primul volum apărut la Editura Fundației „Doina Cornea”

Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca a găzduit miercuri, 30 martie, evenimentul editorial prin care Editura Fundației „Doina Cornea” și-a inaugurat fondul de carte. Jurnalistul și poetul Sorin Grecu a lansat volumul intitulat „Vara coriștilor”, o antologie de poezie publicată la împlinirea vârstei de 60 de ani.

Lansarea fost moderată de Leontin Iuhas, fiul regretatei Doina Cornea, și a adus în fața publicului nume importante ale literaturii contemporane. Ion Cristofor, Adrian Țion și Ionuț Țene au referențiat pe marginea cărții, evocând, totodată, experiențe din istoria personală care îi leagă, inevitabil, de protagonistul evenimentului, Sorin Grecu.

Invitații au remarcat tiparul aparte în care se înscriu poemele cuprinse în volum, destinul propriu pe care autorul a reușit să și-l croiască în literatură, valorificând deopotrivă experiența jurnalistică și fiorul liric („o fuziune între lirism și reportaj”-Adrian Țion). Sorin Grecu s-a impus ca un poet complex, polivalent, experimentând în versuri, în cuvintele lui Ion Cristofor, „paradoxul perlei”: „în jurul unui element de fapt divers, insignifiant, acesta reușește să construiască o realitate a frumosului.” Ionuț Țene a evidențiat ipostaza „omului-transformer” pe care și-o asumă autorul, imprimând în versuri realități ce impactează puternic.

Sorin Grecu a afirmat cu ocazia lansării: „Volumul este de la starea unui ins care își căuta o orbită, de la poeziile acelea golite de sens, dar jucăușe, a pasiunii care creștea în mine, aș zice a unui Iisus de mucava care poartă o cruce de mucava, dar care, la vârsta de 14 ani, în Catedrala Sfântului Mihail, a izbucnit într-un plâns incredibil de fericire. Mi s-a spus ulterior că a fost prima formă de iluminare. N-am știut. (…) Veți vedea, vă port într-un tărâm în care foarte puțină lume poate să vă conducă.”

În cadrul evenimentului, actorul și regizorul Lucian Tănase a recitat câteva dintre poemele semnate Sorin Grecu.

De asemenea, Leontin Iuhas a prezentat următoarele titluri care vor apărea la Editura Fundației „Doina Cornea”: FELEKI, ISTVÁN – „Trans Paysage”; Doina Cornea – „Jurnal”; Sorin Grecu – „Mormânt fără cruce”; Marius Oprea – „În grădina Îngerilor” (Ultimul interviu al doamnei Doina Cornea).

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut