Lecturi | Maria Someșan, lansare de carte la ceas aniversar

Sala Europa a Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca a fost gazda unui nou eveniment, editorial și aniversar deopotrivă. Maria Someșan și-a lansat joi, 26 mai, romanul „Un univers pierdut. Lupta cu eternitatea”, apărut la editura clujeană Ecou Transilvan.

Lansarea a fost dublată de aniversarea zilei de naștere a autoarei, în mijlocul invitaților – nu puțini la număr-, printre care s-au aflat, bineînțeles, membrii familiei, copiii și nepoții veniți de peste hotare.

Cu ocazia evenimentului, moderat de Luminița Pop, au luat cuvântul Flavius Milășan, directorul Casei de Cultură a Studenților din Cluj, Nadia Fărcaș, editor Ecou Transilvan, pr.prof.univ.dr. Ioan Chirilă, Eugen Cojocaru, scriitor și critic literar, dr. Victor Constantin Măruțoiu, poet, teolog, referent cultural în cadrul CCS, cel care semnează prefața volumului. Prelegerile invitaților au fost completate de mai multe momente muzicale susținute de Ioana Roman, Alina Mizgan, Bogdan Cristian și Ervin Szabo. Mai mult, câțiva reprezentanți ai cenaclului cadrelor didactice „Octavian Goga” i-au oferit scriitoarei o surpriză muzicală, împreună cu cei prezenți în sală.

„Îi mulțumesc doamnei Maria Someșan că a ales Casa de cultură, casa noastră a tuturor, ca să-și lanseze acest volum minunat, care se termină cu o concluzie ce îndeamnă la meditare – «Viața este simplă, oamenii sunt cei care o complică»”, a spus Flavius Milășan.

Pr. prof. univ. Ioan Chirilă ne-a transmis că „iubirea ne mână să căutăm izvoarele veșniciei. Când încerci să găsești rădăcinile proprii, arborele falnic care este familia, nu încerci să-ți găsești decât universul. Familia este un univers al veșniciei numai în măsura în care se deschide și se împlinește în iubire”.

„Titlul induce în eroare pentru că, în realitate, cartea este pozitivă. Ne duce pe niște cărări frumoase. Da, personajul pierde un univers dar, prin căutare, putem câștiga altceva, ne putem câștiga pe noi înșine. Maria Someșan se călăuzește spiritual pe vechii scriitori greco-romani”, a referențiat pe marginea volumului criticul Eugen Cojocaru.

„Volumul doamnei scriitoare Maria Someșan, numit în mod metaforic Un univers pierdut. Lupta cu eternitatea, se dorește a fi o lumină în întunericul social de astăzi. Fiecare personaj are o simbolistică aparte, sunt adevărate caractere umane. Ana poartă semnul interferenței din Meșterul Manole și Baltagul, chiar dacă asemănarea numelui poate fi observată doar în primul determinativ. Din persoana care aproape acceptă situația de fapt și se consolează cu ideea că unele lucruri trebuie lăsate în necunoscut, ea devine femeia care caută răspunsuri și aici nu soțul precum în Baltagul, ci tatăl este ținta căutărilor ei”, a precizat Victor Constantin Măruțoiu.

„Maria Someșan revine în atenția iubitorilor de literatură cu un nou roman, care continuă fire narative din precedente cărți, intitulat Un univers pierdut. Lupta cu eternitatea, în care pășim alături de eroina principală într-o lungă drumeție spre aflarea sinelui autentic.

Acest roman ne face martorii unei situații delicate de viață și ai unei răscruci pe care eroina Ana trebuie să o înfrunte: trecutul ei și căutarea părinților biologici, care, din anumite motive, nu au putut să o crească. Din momentul în care cititorul este cuprins de vârtejul acțiunii, întrebările își fac loc într-un iureș care îl face să nu mai poată lăsa cartea din mână.

Ana, personajul central, dorește rezolvarea unui dureros secret de familie și nu renunță până în momentul în care ia legătura cu unele rude, fiecare oferindu-i frânturi dintr-o poveste, pe care ea trebuie să le lipească la loc, ca pe o oglindă spartă. Reușește în cele din urmă să își găsească și mama naturală, cu urmări dureroase pentru ambele, dar până la urmă mama adevărată e cea care te crește.

Familia este centrul universului femeii care a ajuns la maturitate și fragmentele lipsă ale copilăriei ei devin tot mai greu de ignorat. Prietenia este, poate, conturată mai puternic în acest roman, ca o odă acestui sentiment înălțător de a avea încredere întru totul în cineva drag, care îți este alături și în cele mai negre clipe – prietenii sunt, totuși, familia pe care fiecare dintre noi o alegem. Cu astfel de oameni dragi alături de inima sa, Ana reușește să urce treptele care duc spre împlinirea ei ca om, spre găsirea rădăcinilor și a răspunsurilor care au frământat-o o viață întreagă, spre a răsufla liniștită și a închide un important capitol al vieții.” – Nadia Fărcaș, editor

Iulia GHIDIU

Sursă foto: Camelia Hodiș

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut