Lecturi | Lansare de carte la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Asociația Arta Vie invită clujenii la evenimentul editorial intitulat ˶Un an în satul de altădată – culegere de memorii și folclor din Morlaca˝.

Volumul cuprinde interviuri realizate în satul Morlaca în anul 2021 cu localnicii care își rememorează viața în satul natal, cu obiceiurile, ritualurile și credințele specifice. Cartea reprezintă, totodată, prima apariție dintr-o serie de antologii ce își propun înregistrarea memoriilor colective și a folclorului oral din România la începutul secolului XXI. Pe durata lansării, cei prezenți vor putea audia câteva povești înregistrate în graiul local.

Evenimentul editorial va include o expoziție de fotografie de epocă cu peisaje din sat, piese de îmbrăcăminte tradițională și murune.

Satul Morlaca, atestat documentar încă din Evul Mediu, face parte din zona etno-folclorică a Huedinului și a dezvoltat un port specific deosebit ce nu a mai fost niciodată expus, cuprinzând un stil de murune care încă sunt create de artiștii populari. În fotografii se poate admira evoluția acestora din ultimii 100 de ani, precum și tipurile de murune create acum.

Asociația Arta Vie este o organizație non-guvernamentală cu sediul în Morlaca, al cărui domeniu de activitate este conservarea și restaurarea patrimoniului tradițional și promovarea artiștilor și meșteșugarilor populari.

Lansarea va avea loc miercuri, 23 martie 2022, începând cu orele 17.00, la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Expoziția este deschisă spre vizitare până în data de 27 martie 2022, de miercuri până duminică, între orele 10-18, ultima intrare fiind la orele 17.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut