Lecturi | CENACLUL UBB – Ședință festivă

După o perioadă în care lectura s-a desfășurat în mediul virtual, membrii Cenaclului UBB și invitații de onoare ai acestora s-au întâlnit fizic, într-o ședință specială, pentru a marca Ziua Internațională a Poeziei, celebrată la nivel mondial luni, 21 martie. Evenimentul a fost găzduit de un restaurant din Cluj-Napoca, situat pe Calea Turzii.       

Cu ocazia ședinței festive a Cenaclului UBB, cei de față au avut ocazia de a întâlni o seamă de poeți și prozatori clujeni importanţi și de a asista la o lectură exclusiv de poezie. S-au prezentat cărțile recent apărute și proiectele dezvoltate în perioada pandemiei.

Au participat: Alice Valeria Micu, Emilia Poenaru Moldovan, Hanna Bota, Romulus Moldovan, Mirela Orban, Maria Vaida, Rodica Marian, Ștefan Melancu, Bianca Tămaș, Emil Pop, Luminița Rusu, Nicoleta Jitaru, Remus Octavian Câmpean, Andrei Gazsi, Mircea Covaci, Denisia Codrea, Iulia Anamaria Ghidiu.

O bibliotecă și un autograf memorabil

Totodată, cenacliștii care au luat parte la eveniment au donat cărţi, devenind fondatorii bibliotecii din restaurant, o inițiativă demnă de apreciat. Aceștia au extras câteva fragmente din creaţia proprie, pe care le-au dăruit cu autograf clienţilor. Câteva volume au putut fi regăsite și pe mese.

Secvenţe din creaţia membrilor Cenaclului UBB vor deveni ulterior denumirile artistice ale preparatelor din meniul de vară 2022 al restaurantului. În cel din vara trecută a putut fi observat un preparat culinar care se numea chiar așa, ˶Reuniune literară˝, după tabloul omonim al pictorului Ştefan Luchian. În cadrul localului, a devenit deja o regulă ca, pe lângă denumirile gastronomice ale preparatelor, să apară diverse referinţe culturale, sub umbrela unei teme. Se pot distinge titluri de basme şi istorioare cu tâlc sau chiar lucrări de artă vizuală ale pictorilor români. Anul acesta, tema este Poezia, iar preparatele au ca denumire artistică unul sau două versuri ale poeţilor clasici români şi nu numai.

Cenaclul UBB

Cenaclul UBB este un proiect lansat sub egida Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Revista Apostrof, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Cluj, Facultatea de Studii Europene a UBB şi Editura ˶Şcoala Ardeleană˝. Întâlnirile au loc la Clubul Universităţii (str. Em. de Martonne nr. 1) şi sunt conduse de poetul Ion Mureşan. Cel mai recent eveniment în cadrul Cenaclului organizat în mediul online a fost Lansarea antologiei de autor ˶Modus vivendi˝ semnate de Gelu Vlașin, apărută în Colecția de Poezie a editurii clujene ˶Școala Ardeleană˝. Evenimentul editorial a fost prezentat de către Al. Cistelecan, Bogdan Crețu și Ion Mureșan, iar moderator a fost Remus Octavian Câmpean. Lansarea volumului a fost organizată împreună cu Editura ˶Școala Ardeleană˝ și Asociația Școala Ardeleană de Editare și Promovare a Cărții.

Sursă foto: Gema Bolduț

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut