“Lecţie” despre UE, predată elevilor de la “Emil Racoviţă”

Aproape 200 de elevi ai Colegiului Naţional “Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca au participat, ieri, la o dezbatere privind Uniunea Europeană, cu ocazia Zilei Europei. Invitatul special al evenimentului a fost Titus Poenaru, funcţionar al Comisiei Europene şi absolvent, în anul 1996, al acestei instituţii de învăţământ. El le-a vorbit elevilor despre modul în care funcţionează UE, şi anume pe baza intereselor şi valorilor comune ale statelor membre şi totodată, despre importanţa experienţei studiului în alte ţări. Întrunirea de la Colegiul “Emil Racoviţă” a fost interactivă, nelipsind întrebările şi aplauzele.

“Am vrut să le vorbim elevilor despre ce face Uniunea Europeană penru ca ei, când vor fi adulţi şi votanţi, să înţeleagă mai bine ce se întâmplă şi să poată lua deciziile corecte pentru ei şi pentru ţara lor. Concret, am vorbit despre analogia dintre modul în care ne alegem prietenii pe baza intereselor şi valorilor comune şi modul în care funcţionează UE, pe baza intereselor şi valorilor comune ale statelor membre. Elevii sunt interesaţi, au fost aplauze şi interacţiune, a fost un feed-back pozitiv. Sunt convins că deşi poate mulţi îşi doresc să îşi continue viaţa şi cariera în România, experienţa internaţională în ziua de azi este indispensabilă. A vedea un alt mod de gândire, o altă cultură…cred că în acest fel poţi să îţi priveşti propria cultură mai obiectiv, lucru care ajută în dezvoltarea personală. De aceea cred că este indispensabilă o experienţă de muncă sau de studiu în străinătate în ziua de azi. Uniunea Europeană facilitează acest lucru. Internetul le oferă elevilor toate posibilităţile de informare, iar România are, ca şi toate ţările, o agenţie naţională pentru tineri de unde pot obţine informaţiile necesare”, a declarat Titus Poenaru, funcţionar al Comisiei Europene

La rândul său, Maria Riţiu, profesor de istorie la Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” şi totodată unul dintre organizatorii evenimentului de ieri, a subliniat că discuţiile pe tema Uniunii Europene sunt deosebit de importante pentru elevii claselor a XII-a şi a XI-a, pentru că mulţi dintre aceştia urmează să voteze, în 26 mai, pentru prima dată.

“Rolul evenimentului organizat de noi a fost de a sublinia cele două evenimente care au marcat istoria României -independenţa, respectiv Ziua Europei, ziua victoriei asupra nazismului. Pentru copii această întâlnire înseamnă foarte mult pentru că eu cred, încă, în puterea exemplului. Copiii noştri pot lua un exemplu pentru a vedea ce pot să facă, unde pot să ajungă şi să cunoască ceea ce se întâmplă în istoria noastră acum. Ne-am gândit la elevii claselor a XII-a şi XI-a în primul rând pentru că o parte dintre ei vor fi prezenţi la votul din 26 mai şi chiar trebuie să fie informaţi”, a declarat Maria Riţiu.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie