Lecție despre iubire și prietenie

Mai multe cupluri clujene cu dizabilități au fost sărbătorite, luni, în cadrul unui eveniment inedit organizat la Cazinoul din Parcul Central.

În zilele noastre, când instituția căsătoriei pare, pentru mulți tineri, demodată, câteva cupluri clujene cu dizabilități ne demonstrează că lucrurile nu stau, de fapt, deloc așa, iar valori precum iubirea și prietenia merită să fie celebrate mereu, nefiind deloc perimate. Un eveniment special menit să marcheze importanța și trăinicia căsniciei a avut loc, luni, în cadrul Săptămânii căsătoriei (Marriage Week) la Cluj-Napoca. Cei prezenți, mai tineri dar și seniori, au avut bucuria de a fi premiați de organizatori și municipalitate cu diplome, flori, șampanie, o sumă de ban și o cină romantică la un restaurant, pentru a sărbători cum se cuvine. Astfel de cupluri au fost, de altfel, pentru prima dată premiate și răsplătite pentru dedicarea lor în căsătorie.

Un moment cu totul aparte a fost când moderatoarea i-a întrebat pe sărbătoriți care este principiul pe care se clădește căsnicia lor, ce anume i-a atras la patenerii de viață sau, spre exemplu, ce anume îi ține împreună. Iar răspunsurile au fost, evident, pe măsură, adică, deosebite.

Iată ce a însemnat evenimentul de luni pentru două dintre cuplurile sărbătorite cu care reporterul Făclia a stat de vorbă:

„Este un eveniment binevenit în zilele noastre, când instituția familiei s-a devalorizat, cred că am început să uităm tot mai mult că de fapt, familia este nucleul societății, și dincolo de faptul că a fost sărbătorită oarecum familia care are anumite dizabilități, mi se pare formidabil că a fost sărbătorită, familia în sine, căsnicia, ceea ce este foarte frumos și bine punctat. Noi suntem căsătoriți de aproape 14 ani”, a spus una dintre clujencele sărbătorite.

„Nu am mai fost până acum la festivități de genul acesta, dar mă bucur că se apreciază instituția căsătoriei, nu neapărat în cazul nostru, ci în general. M-am bucurat și de informația pe care am aflat-o aici, și anume că cuplurile care au în componență persoane cu dizabilități se pare că sunt mai trainice”, a spus soțul acesteia.

„Vreau să mulțumesc celor care s-au gândit la persoane cu dizabilități, este o onoare să fim astăzi aici, și este o deosebită plăcere să știm că și persoanele cu dizabilități mai ales cele căsătorite sunt cumva apreciate de comunitatea clujeană. Anul trecut am sărbătoirit 10 ani de căsătorie, anul acesta facem 11 ani împreună”, a subliniat un alt clujean sărbătorit.

„Mă bucur că am participat la această întâlnire, vedem în acest fel că și noi suntem, cum a spus și soțul meu, apreciați, că cei din jur văd că și o familie în care sunt dizabilități poate fi fericită”, a afirmat și soția acestuia.

„Se știe că familia este o celulă de bază a societății, iar pe baza ei, lumea a funcționat și funcționează. Vrem să reamintim și să accentuăm faptul că nu este demodat să fii căsătorit, și pentru asta anul acesta am ales ca motto – Investește în căsnicia ta. Am hotărât ca în acest an să fie sărbătorițe familii cu dizabilități, din mai multe motive, pentru că valoarea și rata căsătoriei, a scăzut în România, iar dacă niște persoane cu dozabilități își asumă o căsătorie mi se pare un model demn de urmat”, a declarat Emese Dan, coordonator al programului Săptămâna căsătoriei.

Cum este marcată Marriage Week (Săptămâna căsătoriei)

În cadrul Marriage Week, unul dintre evenimentele anunțate este concursul „Investește în căsnicia ta”, al cărui mare premiu este un weekend în doi la Budapesta. Alte zece cupluri vor avea oportunitatea să „își îmbunătățească relația”, luând parte la Cursul Căsătoria – material parcurs de peste un milion de cupluri din 127 de țări – au anunțat organizatorii.

Marriage Week este o sărbătoare internațională a familiei, inițiată în Marea Britanie, în 1997, și celebrată anual în perioada 7-14 februarie, în peste 25 de țări.

Marriage Week este o platformă pentru inițiative guvernamentale, organizații, biserici sau orice alte comunități care cred în valoarea familiei.

Marriage Week România promovează, încă din 2011, valoarea și prioritatea familiei și a relației de căsătorie și face parte din organizația Marriage Week International, cu sediul la Geneva.

Scopul evenimentului „Săptămâna Căsătoriei” este susținerea vieții de familie, întărirea căsniciei și promovarea valorilor familiei în societate și în lume. Astfel, pe parcursul unei săptămâni , MWR reamintește unei națiuni cât de important este să îți pui soțul, respectiv soția, pe primul loc. Studiile au dovedit că familiile căsătorite sunt mai stabile financiar, mai sănătoase și au copii mai echilibrați.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut