Lecție de istorie vie la Muzeul Municipal Dej

Primăria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal și Centrul Național pentru Informare și Promovare Turistică Dej, în colaborare cu Asociația Terra Dacica Aeterna organizează sâmbătă, 23 iulie, în Grădinile Muzeului (str. 1 Mai nr. 3), un eveniment interactiv intitulat „Lecția de istorie vie. Terra Dacica Aeterna Rediviva!”.

Conform celor anunțate de organizatori, Terra Dacica Aeterna revine la muzeul municipal cu exerciții ale legionarilor romani – efectuarea de manevre militare de inspirație romană („cuneum”, „testudo”, „sagitarium” etc.), cu comenzi în limba latină, exerciții de luptă (unu la unu sau alte situații) și prezentare – oferirea de informații legate de organizarea armatei romane, despre istoria dacilor, istoria Legiunii a V-a Macedonica, echipament militar și civil etc.

Totul este completat cu exemplificări prin intermediul reenactorilor, implicarea publicului, cu deosebire a publicului tânăr, în desfășurarea reprezentației. Prezentările, realizate într-o manieră dinamică, sunt susținute de specialiști în istorie. Vor fi prezentate formațiunii barbare (civili și militari), lupte între legionarii romani și războinicii barbari, sau în diferite tipuri de formații. Participanții vor putea practica tirul cu arcul (în spațiu special amenajat; atelierul va fi organizat de doi dintre reenactori).

Luptele de gladiatori vor reconstitui atmosfera unui amfiteatru al antichității și vor fi puse în scenă de reenactori cu pregătire în sporturile de contact. De asemeni, vor avea loc reconstituiri de bătălii și ateliere interactive în tabăra trupei, pe tot parcursul zilei: monetărie; întreținere și reparații echipamente militare (realizate de armurierii trupei); fierărie; antrenamente de luptă (susținute de legionarii romani și de gladiatori); prelucrare lemn; prelucrare os; repetiții pentru dans; prezentare echipamente militare și civile; jocuri romane (moara, zaruri etc.); officina scriptoria și prezentare replici piese antice.

De asemeni, prin Centrul Național pentru Informare și Promovare Turistică Dej, începând cu ora 10:00 se va realiza turul următoarelor obiective: Sinagoga, Biserica Reformată, Biserica Romano-Catolică.

Înscrierile se pot face la nr. de tel. 0264212525 sau printr-un mesaj direct pe paginile de Facebook și Instagram ale Muzeului Municipal Dej. Cele două grupuri tur vor porni de la Muzeul Municipal și vor fi formate din maxim 10 persoane.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut