Lecție de „istorie vie” la Dej

Războinicii daci și romani și-au dat întâlnire sâmbătă, 25 septembrie, în curtea Muzeului Municipal Dej, unde, după ce și-au demonstrat măiestria în lupte, s-au așezat alături de anticii meșteșugari pentru a învăța și lucruri mai utile decât mânuirea armelor. Adevărate ateliere de lucru pentru ilustrarea fidelă a unor momente din viața cotidiană a vremurilor de demult, la care au fost invitați să participe toți cei prezenți la eveniment.

Pentru a doua oară la Dej, Asociația Terra Dacica Aeterna (TDA) a fost întâmpinată cu entuziasm de copii și adolescenți, „Lecția de istorie vie” oferită de voluntarii TDA fiind urmărită cu mult interes, în orașul care a cunoscut intens prezența romană datorită situării sale în imediata vecinătate a Limesului Daciei Romane.

Înființată în 2007, la Cluj-Napoca, TDA este prima trupă de reconstituire istorică antică din România, care abordează aspecte de viață civilă și militară ale civilizațiilor dacică, romană și sarmatică, introducând în România conceptul de „Lecția de istorie vie”. O alternativă de predare a istoriei, dedicată elevilor și nu numai.

Până în prezent a avut zeci de participări la manifestări importante, inclusiv de arheologie experimentală. Pentru activitățile sale, tabere tematice, organizarea festivalului „DacFest – Sub semnul lupului” și inițierea Festivalului Antic Tomis etc., precum și pentru filmele documentare la care a participat, TDA a obținut de-a lungul timpului numeroase premii și diplome de merit. Pe merit!

M. Vaida

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut