Lawrence Foster revine pe scena Filarmonicii clujene

*vineri, 27 ianuarie* ora 19

Concertul simfonic de vinerea aceasta, susținut de Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania prilejuiește reîntâlnirea publicului meloman cu dirijorul Lawrence Foster.

În programul muzical: Johannes Brahms – Simfonia nr. 3 în Fa major, Antonín Dvořák – Opt dansuri slave, op. 46.

Lawrence Foster

Lawrence Foster s-a născut în anul 1941 din părinți evrei de origine română și a debutat la pupitrul dirijoral în anul 1960, alături de Orchestra Debutanților a Fundației Tinerilor Muzicieni din Los Angeles devenind în același an dirijorul Baletului din San Francisco. Ulterior, cariera sa remarcabilă pe trei continente a inclus colaborări cu orchestre precum Filarmonica din Los Angeles, Houston Symphony, Orchestra Națională din Monte Carlo, Orchestra Simfonică din Ierusalim, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestra Simfonică din Barcelona, Filarmonica din Helsinki, Orchestrele Filarmonicilor din Republica Cehă, Orchestra Simfonică din Montréal sau Orchestra Filarmonicii din Hong Kong.

A fost distins cu Marele premiu al discului al Academiei Charles Cross, pentru înregistrarea EMI a operei Oedip, de George Enescu, cu José van Dam și Barbara Hendricks în rolurile principale; Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, categoria B (Muzică), România în anul 2003.

“Se pare ca Lawrence Foster a fost pus pe aceasta planetă pentru a dirija muzica lui Enescu. Este clar că el crede cu adevărat în această muzică și că înțelege fiecare nuanță tehnică și fiecare întorsătura a expresivității” a scris The Telegraph despre dirijorul american.

Filarmonica clujeană se bucură de asemenea de o frumoasă colaborare cu Lawrence Foster, amintim câteva din prestațiile în cadrul cărora a putut fi urmărit la Cluj: spectacolul Fata din Vestul Sălbatic de Giacomo Puccini; concertul vocal-simfonic susținut de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” alături de tenorul invitat Marius Vlad Budoiu, dirijor cor Cornel Groza; concertul simfonic in memoriam Emil Simon, alături de orchestra clujeană, la pian Dan Grigore.

Iulia GHIDIU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut